söndag 14 december 2008

Namn och foto på dömda brottslingar

Apropå att jag tidigare skrivit att dömda i sexualbrott blivit utpekade med namn, adress och personnummer här, och tidigare idag även här, så finns det skäl att nämna ytterligare en sida som besöks frekvent av media. Denna sida heter kriminellt.com och publicerar inte bara sexualförbrytare utan även andra våldsbrott, som mord och dråp. Här återfinns även bilder på de dömda.

Det mest fascinerande med denna sida är att den är så välbesökt. Det finns uppenbarligen en vilja att få reda på mer om dömda brottslingar och det här verkar vara ett effektivt och enkelt sätt att ta reda på mer. Jag undrar varför det har blivit på detta viset, varför ska vi alltid ta reda på allt? Det är väl en sak om det gäller att varna människor för någon som är farlig, men det måste också finnas någon respekt för individen. När någon har dömts och avtjänat sitt straff så ska den också vara fri. Naturligtvis finns det återfallsförbrytare, men det finns också de som inte återfaller i brott. De senare kan genom en spridning av personinfo på detta sätt aldrig bli fria från sin historia. Detta kan kanske till och med leda till att de återfaller i brott, eftersom de på något sätt har blivit inplacerade i ett fack och de helt enkelt är dömda i förväg.

Det mest troliga är väl att SvD skriver om den sida som jag tidigare hänvisat till, men i viss mån gäller detta även för kriminellt.com.

--------------------
Tillägg: Nu finns nya inlägg här och här.

--------------------
Läs även andra bloggares åsikter om ,

Inga kommentarer: