lördag 20 december 2008

När föddes Jesus egentligen?

De flesta av oss tänker nog inte på varför vi firar jul, men får någon frågan svarar nog de flesta att det är Jesu födelse som vi firar.

Jag har vid några tillfällen reflekterat över Marie Bebådelsedag, som infaller i slutet av mars, bara namnet ställer till det för de flesta... Marie Bebådelsedag ligger i almanackan nio månader före jul, före Jesu födelse. Problemet är bara att inget stöder att Jesus föddes i december, tvärtom var de äldsta firandena av hans födelse förlagda till maj, inte alls i december som de flesta nog tror. Detta leder naturligtvis till att inte heller Marie Bebådelsedag (eller Våffeldagen för den delen) ligger på rätt dag. Marie Bebådelsedag blev till Vårfrudagen, som i sin tur blev till Våffeldagen... Det blir allt lite rörigt med underiga namn som sedan fortsätter att ändras till något helt annat än ursprungsnamnet.

Det verkar variera ganska kraftigt vilka dagar som skulle kunna vara dagen då Jesus föddes, det äldsta firandet som man idag känner till är från 200-talet i Egypten och då var det den 20 maj. Andra någorlunda samtida källor säger 19 eller 20 april, 28 mars samt 6 eller 10 januari... Det är knappast någon underdrift att säga att det råder ganska delade meningar i frågan! Frågan man sedan bör ställa sig är naturligtvis om det spelar någon roll? Är det så viktigt vilken dag vi firar och varför vi firar? Jag tycker ändå att det är mycket viktigare hur vi firar och vilka vi väljer att fira med.

I Norden firade man redan vintersolståndet med ett midvinterblot ungefär samtidigt som man skulle fira Jesu födelse, oerhört smidigt att kunna slå ihop två fester till en kan man ju tycka att det måste ha varit. I dagens samhälle med många olika religioner och livsåskådningar kan det ju tyckas lite underligt att en - i gemene mans syn - så kristen tradition som julen har fått vara kvar så orörd. Med den här bakgrunden kan man däremot få en helt annan synvinkel på det hela - det är helt enkelt en högtid för alla och den kristna historien behöver man inte blanda in helt och hållet... Jag skrev för några dagar sedan om en man som skickat en insändare till DN där han ondgjort sig över hela julen med grisslakt och allt, men han kanske också behöver en tankeställare.

Patrik Lindenfors har skrivit ett inlägg i DN, som återfinns i sin helhet på Humanistbloggen som gäller just att julen är en högtid för alla och därifrån kommer också alla de datum som jag skrivit ovan.

Det här är synnerligen intressant.

---------------------
Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

1 kommentar:

Benzocaine sa...

Den stora frågan man ställer sig är kanske annars om Jesus någonsin föddes över huvud taget? Det är så svårt att särskilja verkliga händelser bakom Jesus-myterna att det är fullt möjligt att hela Jesus är en myt.

Julen firades naturligtvis inte till minne av Jesu födelse från början. Ändå är det varje jul en massa kristna insändare om att vi har glömt bort varför vi firar jul. Frågan är om de vet det själva? Deras insändare antyder att de har missuppfattat...