fredag 19 december 2008

Kan det ta slut?

Först vid tretiden i natt började det lugna ner sig i Rosengård efter de senaste dagarnas oroligheter. Frågan är bara om det har lagt sig för gott nu, eller om det börjar igen ikväll? Något som man kan vara helt säker på att det kommer att uppstå mer stenkastning och fler anlagda bränder någonstans i Sverige inom en kort tid. Det verkar vara något som bara sker överallt nu, den har flyttats västerut till Frankrike, Grekland och Sverige.

Det är svårt att förstå att det har kunnat bli en så pass laddad situation där vanliga medborgare inte längre kan känna sig trygga i sin egen bostad. Det handlar om barn och vuxna som får stå ut med att ett smärre antal förstör för dem alla. Mentaliteten med "sköt dig själv och skit i andra" får en lite obehaglig eftersmak då man tänker på hur alla andra påverkas ett antal ungdomar med uppenbart lite medkänsla och eftertanke.

Medkänsla och eftertanke verkar inte vara något som präglar de ungdomar som de senaste dagarna anlagt ett antal bränder i Rosengård för att locka till sig brandkåren, för att därefter angripa dem. Sten- och äggkastning mot myndighetsutövare, som i det här fallet råkar vara brandmän, kanske är ett sätt att försöka nå ett politiskt mål. Det som jag ställer mig lite frågande till är däremot om detta är deras enda sätt att få upp sina frågor på dagordningen, så har de inte så mycket att komma med. Dialog och kommunikation som inte sker med vapen är något som har fungerat länge i det här landet, varför fungerar det inte för dessa upprörda ungdomar? Har de inget att säga, mer än att de vill yttra sitt missnöje? Det går att göra på så många andra - och bättre - sätt än vad de nu försöker med. I gengäld blir inte hela stadsdelen förstörd...

Eftertanke, då de sätter eld på en stadsdel där alldeles för många människor bor alldeles för trångt och som redan har egna problem att tampas med, verkar saknas. Enligt polisen var det i onsdags kväll AFA som gick in i Rosengård och skapade bråk och upploppsstämning, professionella bråkstakar kan man nog också kalla dem. Det som däremot verkar vara lite svårt att sätta fingret på är hur många dessa var och när (och om) de lokala ungdomarna blandat sig in i den allvarliga situationen.

Medkänsla för de familjer som bara försöker leva vidare i sin vardag, men som känner rädsla då det anläggs bränder i deras trapphus, verkar också saknas. Föräldrar vågar inte släppa ut sina barn eftersom de är rädda för det som sker runt om i Rosengård. De är också rädda att barnen skall ta intryck av det som sker och vem kan klandra dem?

Det påminner väldigt mycket om de bilbränder som fanns runt om i Paris förorter och som sedan spriddes över hela Frankrike. Upploppen runtom i Grekland, som jag skrivit om här, bar liknande förtecken och snart kommer säkerligen bilar att sättas i brand i andra områden i Sverige... Sådana saker har en förmåga att spridas likt löpeldar.

I Sydsvenskan står det en hel del klokt idag, här kommer några korta utdrag:
"Vissa är arga på politikerna och polisen. Andra tycker att de som protesterar ger Rosengård dåligt rykte. Alla fördömer våldet som uppstod under natten till igår."

"-Alla jag har pratat med säger samma sak. Vi är oroliga över att folk kommer hata Rosengård när de ser vad som händer. Det blir problem för alla muslimer. Jag tycker att de kan gå till en annan moské istället för att kasta sten på polisen, säger Hayam Junis."


"Det är svårt att veta vad som är sant och vad som är historier som har förts vidare och förstärkts. När vi försöker prata med en av de lite äldre ungdomarna skickas vi vidare till talespersonen Basem Mahmoud. Han är upprörd över att alla journalister vill prata om nattens våldsamheter och tycker att sakfrågan har hamnat i skymundan."

Det är väl självklart att sakfrågan hamnar i skymundan när de inte längre beter sig som civiliserade människor. Det går inte lyssna och ge respekt till några som inte från början ger respekt utan bara förstör och saboterar för andra. Tyvärr så är de första två citaten nog ganska nära sanningen. Ett område lyfts fram på kartan, ett område som det skrivits ganska mycket om redan tidigare, på detta sätt och eftersom ingen direkt nyanserad bild ges så kommer även de som inte är inblandade att drabbas av generaliseringar. Eftersom det gäller en moské och eftersom Rosengård är ett invandrartätt område, kommer det automatiskt bli muslimer och invandrare som får skulden för det hela. På grund av medias otydlighet i rapporteringen är det svårt att säga om det är just muslimer och invandrare, eller om det är "ett trettiotal antifascister" som det skrivits om blandat med "flera hundra ungdomar" - vem kan säga säkert mer än de som är på plats? DN skriver att det även varit fotbollshuliganer på plats...

Hur förväntar sig ungdomarna som förstör att de ska tas emot? Hur förväntar de sig att samhället skall reagera? Hur förväntar de sig att de någonsin skall få medhåll? Jag skulle aldrig kunna ställa mig bakom någon organisation eller något ändamål, vars främsta bedrifter är att skapa oordning och kaos, att hindra brandkår och polis i sitt arbete, tända eld på bilar och att kasta saker på privatpersoner och deras ägodelar. I vilket land sa vi nu igen att vi befann oss i? Vilket år är det nu igen?

Ett tidigare inlägg om upploppen i Rosengård som jag skrivit finner ni här.

SvD har skrivit mer om det hela idag här, här och här. Sydsvenskan har skrivit mer här och här.

-------------------
Läs även andra bloggares åsikter om ,

-------------------
Tillägg: Det finns nu ännu ett inlägg om detta här.

2 kommentarer:

B-O Gavne, Vasteras sa...

GLÖM INTE!
Att detta, nu i Rosengård, annars i t.ex. Trollhättan, handlar om politiska (lokal-)samhällen -alltså kommuner- där de styrande (lokal-) politikerna benämner samhället för ”stad”. Malmö ”stad”.
Till vad vi svenska folk har överenskommit, lagskrivit, att våra –alla- kommuner skall benämnas just ”kommun”. Att vi svenska folk vill ytterligt hävda demokratin, att alla våra kommuner, och dess invånare, är lika värda.
Där alltså dessa politikerna i Malmö, och t.ex. i Trollhättan, vill hävda att de, är nått finare människor, fina stadsboende; än andra, landsbygdsboende individer. Som man ju inte kan benämna landsbygd för ”stad”.

-Alltså visst finns Malmö –och t.ex. Trollhättan- ”stad”, med sina gator, trottoarer, höga hus och trångt. Där benämningen ”kommun” avser samhällsgemenskapen av invånarna i kommunområdet.
Och också, att jag absolut inte hävdar att denna så kallade kommunreformen från runt 1969, är det bästa för all framtid. Till på köpet ser jag flera själ för att, den kanske idag bör revideras, något. Att vi svenska folk diskuterar saken och röstar. –Men inte att den skall revideras med våld och terror, som nu några sysslar med.

-Han heter särskilt i Malmö Ilmar Reepalu, socialdemokrat. Och han får stöd i detta stads snackande av kommundirektören –hon kallar sig förstås för stadsdirektörn´- i Malmö Inger Nilsson. Och det är uppenbart ren kriminalitet för dessa myndigheterna att benämna Malmö kommun för Malmö ”stad”. …tacka då faeeen för att det då kan bli till upplopp i Malmö; och t.ex. Trollhättan. Kriminalitet som ju kriminalitet!

Pumlan sa...

Jag förstår inte riktigt vad detta har med inlägget att göra...