lördag 20 december 2008

Julnötter med besk eftersmak

Julnötterna kommer att smaka lite mindre gott i år. Efter att ha läst SvD:s artikelserie om cashew-industrin i Indien och om de fruktansvärda förhållandena som, oftast, kvinnorna får uthärda för att vi ska få äta våra julnötter känns det inget vidare längre.

Det klagas så mycket på hur vi har det, på hur vi ska klara oss nu när kronan går ner, när folk förlorar jobb och när vi inte längre har råd att slå rekord i julhandeln... När sådana här artiklar dyker upp får man däremot genast en tankeställare och tvingas till att ta ett steg bakåt och titta igen. Vi har det - över lag - oerhört bra i Sverige. Det finns naturligtvis undantag som bekräftar regeln, men när man läser om den 80-åriga kvinnan som skalar cashewnötter 10 timmar om dagen för att få ihop fyra kronor, borde vi alla ge oss själva en smäll på fingrarna. Vi har kommit bra mycket längre i utvecklingen än vad de har gjort i andra delar av världen och detta är något vi borde glädjas över, samtidigt som vi kan välja om vi vill dela med oss.

Julen är en tid för glädje, gemenskap och givmildhet. Julen är en tid då vi bör rannsaka oss själva, något som tomten frågar oss varje år men som vi kanske inte reflekterar så mycket över: "finns det några snälla barn här?" Denna fråga gäller naturligtvis inte bara barnen, utan den gäller oss alla. Har vi varit snälla i år? Har vi gjort något gott? Har vi förändrat någon annans liv till det bättre? Har vi öppnat våra ögon och våra sinnen för att se sådant vi inte vill se?

Istället för att köpa onödiga prylar till familj och vänner, titta lite närmre på dessa länkar:
- gör ett besök i Unicefs gåvoshop och köp några myggnät, fotbollar eller yllefiltar.
- ge en gåva genom Läkare utan gränser
- titta in på Läkarmissionens webshop och köp alltifrån ett fårpaket i Burkina Faso till en skoluniform i Kenya.
- skänk en slant till Stadsmissionen för att flera skall få möjlighet till att fira jul.
- titta in på SOS-Barnbyars sida och skänk en slant.
- stöd Svenska kyrkans julkampanj.

Listan kan troligtvis göras bra mycket längre än så här, saknas något är det bara att lägga till en kommentar. Jag stannar i vilket fall här.

Tidigare inlägg om ämnet:
En Grisekno i julklapp, snälla... Om en 12-åring som önskar sig en gris över allt annat och om en man som förlorat julstämningen helt.

SvD1, SvD2, SvD3, SvD4

--------------------
Tillägg: Nu finns det mer på julklappstemat här.
--------------------
Det här är synnerligen intressant.
Läs även andra bloggares åsikter om , ,

1 kommentar:

Anonym sa...

Välgörenhet?

Världen har stöttat Afrika i massor av år med bistånd och välgörenhet etc.
Sanningen är dock att man är lika fattig på den kontinenten idag som för 25 år sen.

I Stockholm så är hemlösheten ett problem
men trots att 19 organisationer har hjälp
till dessa så blir det inte bättre...