fredag 26 december 2008

Individuella julklappar och/eller bistånd

Efter en kommentar som jag fick för några dagar sedan angående mitt tidigare inlägg så funderade jag lite. Det är sannerligen så att det har givits oerhört mycket i bistånd och svenska staten är duktigare än många andra länder på att ge bistånd. Detta kan naturligtvis diskuteras om det är något som faktiskt gör nytta eller om det bara hamnar i fel fickor...

Köper däremot en privatperson en dräktig get till en familj i Indien, eller en oxe till en familj i Uganda blir det en helt annan form av hjälp som jag är osäker på att trycka in i begreppet bistånd. I juletider är det snarare en välment julklapp.

Självfallet kan det även diskuteras om man över huvud taget kan göra något för att hjälpa de hemlösa runtom i våra svenska städer, om man kan "rädda" dem som kanske inte ens vill bli räddade. Finns det ingen inre vilja att ta sig ur en situation kan inte all hjälp som kan uppbådas - hur välment den än är - hjälpa utan säkerligen bara stjälpa.

Om Sverige skall fortsätta ge stora bistånd och var dessa skall hamna någonstans är något som stötts och blötts i oändlighet och säkerligen kommer att fortsätta framöver likväl. Det jag försökte säga med mitt inlägg var snarare att man i en tid av givmildhet och vänlighet kanske kan tänka på någon annan istället för att bara tänka på sig själv. Genom att köpa någon av de "saker" som jag gav exempel på ger du någon en julklapp som säkert uppskattas mer än att ge ännu en slips till Farbror Bertil. Farbror Bertil kanske inte behöver fler slipsar eller strumpor...

Det handlar så mycket om att köpa-köpa-köpa idag runt jul och andra högtider. Konsumtionen är nödvändig, men ibland kan det vara nyttigt att tänka ett steg längre. Julen är en alldeles utmärkt tidpunkt för detta.

--------------------
Pingat på nyligen.se för intressant.

Läs även andra bloggares åsikter om ,

Inga kommentarer: