fredag 26 december 2008

Ahmadinejad som jultalare

Det är ett antal ganska fascinerande typer som har fått hålla det alternativa jultalet i Storbritanniens Channel 4. De har medvetet valt ut lite mer kontroversiella personer och figurer och i år var det dags för Irans president Mahmoud Ahmadinejad som stod på önskelistan. Det var långt ifrån alla som uppskattade talet och han kritiseras för att ha gjort antisemitiska uttalanden, något som inte föll i så god jord för Israels ambassadör i London som beskriver talet som "en skam för nationen".

DN avslutar sin artikel med följande kommentar från nyhetschefen på Channel 4:

"- Medan vi går mot en avgörande fas i de internationella relationerna erbjuder vi våra tittare en inblick i en alternativ världssyn, sade Byrne."

En alternativ världssyn? Är det så det kan tänkas kallas att på bästa sändningstid gå till angrepp mot andra eller skall det läggas in under komedisektionen och inte tas på allvar? Iran är sannerligen ett land att räkna med och ett land som allt oftare syns i media och i den internationella politiken, troligen en fråga som kommer att bli viktig inför nästa år, enligt Byrne. Ahmadinejad har sannerligen en alternativ världssyn i jämförelse med den brittiska allmänheten, men bör hans världssyn hamna i var mans vardagsrum? Hans budskap bör knappast vara något som sponsras av Channel 4, eller någon annan nyhetsmedia i väst för den delen.

Det är en stor skillnad mellan att låta Marge Simson eller Ali G. få jultala, mot en så pass stor politisk ledare med en agenda som krockar en hel del med den brittiska politiken? Brittiska soldater har så sent som förra årets hållts fångna av Iran. Visst är det deras val, men så här i efterhand undrar man bara vad det är de försöker uppnå? Är det publicitet har de uppenbarligen lyckats, men all publicitet är inte bra publicitet - eller?

I ett inlägg på bloggen Jihad Watch står det om just detta jultal och om en bakgrund som kan vara bra att ha då man skall titta på vad Ahmadinejad egentligen säger. Emellanåt sägs det saker mellan raderna som kanske inte uppfattas på samma sätt beroende på vilka det är som lyssnar. Mina öron och dina öron hör inte samma saker, på samma sätt som iranierna inte hör samma sak som britterna. Uppenbarligen verkar Channel 4 nöjda med radikala jultalare eftersom de fortsatt med dem och uppenbarligen var Ahmadinejad nöjd med att bli tillfrågad eftersom han accepterade förfrågan.

Lista på några av jultalarna finns här.

--------------------
Pingat på intressant.

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Inga kommentarer: