Nu vill visst amerikanerna, åtminstone de i Vita huset och i representanthuset, införa en bil-tsar. Republikanerna i senaten var inte lika positiva till räddningspaketet till bilindustrin och höll alltså inte med sin president.
Jag har hört amerikanska vänner säga att de inte vill att USA ska bli socialistiskt, att det är det som kommer att hända när Obama tar över och uppenbarligen vill inte heller republikanerna i senaten att man ska stötta privatägda företag. De är privata och låt dem alltså sköta sig själva och klara sig bäst de kan. Nu börjar däremot folket att vackla, känns det som, de är rädda om sina jobb och jättarna Ford, GM och Chrysler är en del av den amerikanska identiteten. Kommer det inte till något krispaket så är framtiden oerhört oviss.
Samtidigt har den svenska alliansregeringen, med Maud Olofsson och Anders Borg i spetsen, offentliggjort sitt alldeles egna krispaket för den svenska bilindustrin. Saab och Volvo är även de en del av den, i det här fallet svenska, identiteten. De ska på något sätt räddas, men Olofsson har hela tiden sagt att de inte ska leka med skattebetalarnas pengar och ge sig in som ägare i företag som går med förlust. Nu har de kommit fram med en egen lösning, nämligen en satsning på forskning och utveckling mot en grön fordonspark samt lite annat smått och gott. Inte desto mindre oroar de sig för amerikanernas avsaknad av en överenskommelse.
I SvD:s ledare idag berättas det vidare om paketet och poängteras att det inte får bli en dålig vana. Det är bara att instämma i följande avslutning:
"I en väl fungerande marknadsekonomi ska staten inte ha rollen som räddande ängel, men det är ändå rimligt att man räcker ut en hjälpande hand i detta speciella läge. Men nu när andra företag i nöd kan förväntas ställa sig i kö hos Olofsson och Borg måste regeringen stå emot frestelsen att fastna i stödbranschen. Att fordonsindustrin får ett handtag får inte tolkas som ett handslag – eller ett löfte om att staten alltid ska stå beredd att rycka ut."
Nu har det pratats om krispaket i flera månader, till allt ifrån Wall Street till bilindustrin. Den här utvecklingen som sker nu gynnar naturligtvis inte storföretagen som drabbas, inte heller gemene man. Det är många som råkar illa ut för att ett fåtal inte har skött affärerna som de ska skötas. Härom dagen skrev jag om riksbankschefen i Libanon som har sett till att alla banker i Libanon har en tredjedel av alla sina pengar i kontanter. Detta är ett sätt att försöka förhindra ogenomtänkta affärer och uppenbarligen ett sätt som fungerat, nu när Libanon står starkare och mindre drabbade än många andra länder.
fredag 12 december 2008
Tsar i USA?
Etiketter:
alliansregeringen,
Centern,
inrikes,
Mellanöstern,
Moderaterna,
Nordamerika,
rädsla,
teknik,
utrikes
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar