Hur kan julen ställas in? När jag idag tittade förbi DN:s huvudsida ser jag rubriken "Julen inställd i Aten" med en sagovacker bild med en julgran i lågor. Bilden är faktiskt riktigt vacker och underligt nog så känns det inte alls så hemskt. Allting runtomkring är fruktansvärt och att detta ska behöva hända förskräckligt, men en julgran i eld? Vackert.
Det jag däremot undrar är lite över rubriken. Julen kommer, oavsett vad som händer i omvärlden. Det som kanske däremot blir lite underligt är allt runtomkring med julklappar och julmat, tomtar och klappar... Är det det som är julen? Går det inte att ha en jul utan allt detta? Det är som om DN har missat hela poängen med julen... Julen är inte bara julklappar och julstress, julen är så mycket mer!
I förra årets julkalender En riktig jul var det just gemenskapen som poängterades, att man skall fira jul tillsammans och att det ska vara en tidpunkt för glädje och gemenskap.
30 civila och 37 poliser har skadats i kravaller och demonstrationer, ungdomar som är emot det kapitalistiska etablissemanget ger sig på makten. I det här fallet verkar denna symboliseras av polisen. Anarkism och demonstrationer verkar vara dagligmat i Grekland, enligt SvD. Det verkar ju däremot som om det är en hel del poliser som har åkt på stryk...
Bilar som sticks i brand och skyltfönster som slås sönder, en stad full av rök och glassplitter är inte direkt en vanlig inramning till julhandeln och förberedelserna inför jul blir säkerligen lite annorlunda i år. Att däremot julen ställs in är jag däremot lite fundersam till...
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
2 kommentarer:
Allvarligt i Grekland och julförberedelserna får stå undan till nästa år...
Orsakerna kan man diskutera. Men en viktig anledning är missnöjet med grekiska politiker och partier. Det finns två sidor som har växlat vid makten under årtioenden. Socialistiska Pasok och Konservativa Ny Demokrati. Problemet är att oavsett vem som styr så är bl.a korruptionen utbredd i partierna och samhället. Nu hörde jag nyss på Ekot att opinionsundersökningr visar att grupper på högerkanten som vill ha lag och ordning får ökat stöd. De kriminella protestanterna tycks ha gjort bort sig bland breda skaror av folket.
Det är väl knappast så underligt att folket vill ha lag och ordning? När däremot lagen och ordningen utnyttjas av makteliten så är demonstrationer ett sätt att visa sitt missnöje. Tyvärr verkar dessa demonstrationer snarare bli upplopp och det är, som du säger, knappast ett sätt att göra sig populär.
Att korruptionen är utbredd är jag knappast förvånad över, en grek som jag känner finner det helt naturligt att muta kontrollanterna på kollektivtrafiken. När det är så naturligt för en är det knappast ovanligt i det stora...
Skicka en kommentar