måndag 15 december 2008

Ökad återfallsrisk efter publicering?

Vad härligt det är att upptäcka att man själv drar samma slutsats som forskare, helt utan den bakgrund som de har... Detta hände mig nyss då jag återigen var inne och läste SvD om att återanpassningen för sexualförbrytare försvåras, då deras personinformation publiceras. Tidigare idag så skrev jag ett inlägg, som återfinnes här, där jag skrev just att: "Detta kan kanske till och med leda till att de återfaller i brott".

Tänka sig, de skriver att "Sexbrott är starkt skambelagda och utpekanden gör att personen riskerar förlora familj, bekanta, jobb och bostad. Då ökar också risken för återfall." Tänka sig.

Namn, adress, personnummer och foto. Vad mer kan behövas för att bli stämplad för livet? Ska inte alla kunna få sona sina brott, även om det kanske är statistiskt säkerhetsställt att sexualförbrytare har en större tendens till återfall? Som jag skrivit tidigare och som nu även forskare uttalat sig om så bör alltså återfallsrisken bli större då de hängs ut på detta sätt, men frågan är verkligen var gränsen går någonstans...

Hur långt skall offentlighetsprincipen gå? Gör den mer skada än nytta och vad säger lagen egentligen - upp till bevis för Datainspektionen. Hur mycket ska kunna publiceras innan det är nog - obduktionsprotokollen från Arbogarättegången är ett fall som man verkligen kan ställa sig frågande till om det låg i allmänhetens intresse?

Tidigare inlägg om publicering av sexualförbrytares personinfo, förutom det som länkas till ovan, återfinns här och här.

--------------------
Tillägg: Nytt inlägg återfinnes här.
--------------------
Läs även andra bloggares åsikter om ,

Inga kommentarer: