lördag 20 december 2008

Nej, det tar inte slut.

Precis som jag skrivit om tidigare så fortsätter bråk och upplopp i Rosengård. Det verkar inte finnas någon ände på det hela och när det hela tiden reser dit mer människor som skall göra sitt statement så fortsätter det. Den här obehagliga våldsspiralen som bara trappas upp hör inte hemma här. Jag ställer mig alltid frågande till de gånger som ungdomar tar saken i sina egna händer och ställer sig i vägen för en dialog och istället bara förstör.

DN har till slut skrivit ut i en rubrik att det är AFA som står bakom bråken i Rosengård. Till slut har någon klurat ut att det inte är Rosengårds egna ungdomar som tillverkar slangbomber och diverse annat smått och (inte så) gott. När missnöje sprids och det redan ligger något och pyr så är det däremot lättare sagt än gjort att inte blanda sig in - när polisen bara står och tittar på förstår ungdomarna att det inte längre spelar någon roll... De kan förstöra så mycket de vill utan att det blir några repressalier av det hela. Det handlar dock fortfarande om en minoritet, även om man skulle kunna tro något annat när man ser bilderna och hör rapporterna.

Jag undrar hur många som till slut kommer att blanda sig in i bråken, hur många bilar och släp som skall bli uppeldade, hur många familjer som kommer att låsa in sig i sina lägenheter, hur många poliser och brandmän som skall bli attackerade innan någon sätter ner foten ordentligt? Det är nämligen något sådant som måste ske, det går inte att bara stå och titta på - är det inte det som vår ordningsmakt är till för? Deras uppgift är att skydda samhällets medborgare och samhället i sig, när AFA drar med sig ett antal ungdomar och sedan ger sig på samhällets väktare och i slutänden vanliga människor har det gått för långt. Runt 200 poliser i området borde väl kunna leda till att det till slut blir slut på de här dumheterna.

Till polisens försvar verkar de ha bytt taktik en aning och prövar nu att försöka föra en dialog med upprorsmakarna, skriver DN här. Tydligen har de särskilda "dialogpoliser" som under dagen skall vandra runt och prata med ungdomarna. De har även fått hjälp från den islamiska föreningen som också varit ute och vandrat runt. Förhoppningsvis kan dessa nya tag bli en vändpunkt.

Idag skriver Sydsvenskan en krönika om den islamiska föreningen som huserade i den källarlokal som användes som moské och som nu står blockerad av containrar:

"I den aktuella islamiska föreningen har denna kamp vunnits av den ideologiska inriktning som kallas salafi, som anses vara den mest hårdföra, puritana och västfientliga tolkningen av islam. Den som inte accepterar deras tolkning anses som otrogen – ett epitet som också används mot vanliga muslimer.

Gruppen står för patriarkala, homofoba och odemokratiska värderingar. Angrepp mot väst kan legitimeras utifrån att man anser att väst attackerat muslimerna först. Ett jihad pågår i försvaret av den rätta tron där alla medel är tillåtna.

Det är därför obegripligt hur antifascister kan stödja en så pass fascistoid gruppering som denna. Situationen kan beskrivas som halal-hippiens ultimata paradox: stödet för ”den Andra” mot majoritetens diskriminering förblindar att se det förtryck som utförs av dessa ”Andra” i sin tur. Antifascismens mest grundläggande värderingar läggs åt sidan i detta odelade stöd, där kampen mot etablissemanget och makteliten överskuggar allt annat.

I Rosengård har de förenats med salafi-gruppen i ett slags bisarr jihad mot polis, brandmän och busschaufförer, men vad är det egentligen man vill uppnå med sina kravaller? "

Vilket är en riktigt bra fråga. Vad de vill uppnå och varför de försöker att uppnå detta - ganska otydliga - mål på detta sätt förstår i alla fall inte jag. Det verkar vara ett ganska underligt sätt att försöka nå dessa mål på, genom att använda något som de själva inte står bakom bara för att kunna ställa till bråk - men som jag skrivit tidigare, här, så är väl AFA mest professionella bråkstakar...

"Håkan Hydén, professor i rättssociologi vid Lunds universitet, är inte förvånad över att vänsteraktivister och radikala muslimer agerar tillsammans" skriver både Aftonbladet och HD idag. Uppenbarligen skiljs åsikterna åt och för att se hur det hela slutar kan man bara vänta och se...

Här finns ett annat tidigare inlägg om bråken i Rosengård.

---------------------
Läs även andra bloggares åsikter om ,

Inga kommentarer: