måndag 15 december 2008

Scan-ekologisk julskinka

Apropå det här med grisar och jul...

Jag hittade en gammal kolumn i SvD där det står om en kvinnlig bonde som har byggt sin stia med hjälp av forskningsresultat. "Och hon har byggt stort - för över 140 suggor. Jämfört med andra har hon halva byggkostnaden, arbetar mindre, har friskare suggor, friskare smågrisar, bättre arbetsmiljö, rejält djurvänligt och får rekordmånga smågrisar per sugga. Suggor som dessutom lever längre och får fler kullar. Bättre etik, bättre miljö, bättre estetik, lägre kostnader - och bättre ekonomi. Vad kan man mer begära?"

Ja, det kan man verkligen fråga sig. Min fråga blir istället varför inte detta spridits till andra grisuppfödare? Det är väl allmänt känt att inte alla grisar lever på gröna ängar och får en vacker död, men går det att göra deras tillvaro bättre på ett sätt som dessutom minskar bondens arbetsbelastning och ökar produktiviteten - så borde det väl vara självklart?!

I Rumänien finns det 4 miljoner landbrukshushåll på 22 miljoner invånare, skriver Sydsvenskan. Inför varje jul slaktas runt 1,5 miljoner grisar, detta att jämföra med Sveriges 650 000 som jag skrev om tidigare idag, här. Dessa har tidigare slaktats på bakgårdar, utan den bedövning som de ska ha enligt EU-reglementet. Rumänerna försökte få ett avsteg från detta, "precis som muslimska slaktare får tillämpa halal och deras judiska kolleger koscher.

Nix, blev svaret från EU-kommissionen.

EU:s regler medger undantag från djurskyddet av religiösa skäl. Inte på grund av tradition.

De rumänska förhandlarna påpekade då att slakten äger rum runt firandet av S:t Ignatius, och på landsbygden stänker en del faktiskt vigvatten på svinen innan de avlivas. Dessutom fastar många äldre fram till julafton.
"

Inte heller detta hjälpte och hur det ser ut idag, det vet i alla fall inte jag... Problematiken i Sverige rör sig i mångt och mycket runt hur grisarna flyttas från sin levnadsplats och till slakteriet. Enligt Norran har Scan, som står för 90 procent av Sveriges fläskproduktion, gått ut och sagt att de inte ska sälja KRAV-märkt julskinka. Den Scan-ekologiska skinka de säljer istället, har inte samma höga krav som de KRAV-märkta. De senare har visst strängare krav på hur grisarna hanteras.

En orsak sägs vara att Scan vill kunna tillsätta den cancerframkallande tillsatsen nitrit, eftersom det gör skinkan rödare. Gunnela Ståhle har blivit intervjuad av TV4 och skrivit om EU-ekologiskt och KRAV-märkt tidigare i sin blogg i flera inlägg. SvD skriver att KRAV gjort en sammanställning och att de olika sätten skiljs åt på 400 punkter. De 9000 KRAV-grisarna och 18 000 EU-ekologiska grisarna är dock långt ifrån de 650 000 som jag skrivit tidigare om idag - detta bör alltså betyda att det är en väldigt liten del som ens är EU-ekologiska. Genom att Scan tar till den här taktiken kommer valfriheten för konsumenten att minska och sannolikheten att fler bönder vill bli KRAV-uppfödare av grisar bli ännu mindre.

Grisportalen (!) skriver Lars Hultström, ordförande för Grisproducenterna:
"I framtiden kanske vi kan sälja till Ryssland, Vitryssland eller Ukrania. Där betalas grisuppfödaren ofantligt mycket bättre än det pris som dagligvaruhandeln i Sverige erbjuder."

Det här borde väl säga allt...

---------------------
Läs även andra bloggares åsikter om , ,

---------------------
Tillägg: Nu finns det ett inlägg till om detta här.

Inga kommentarer: