tisdag 23 december 2008

Fattig jul

I tidningar och på reklampelare ser man företag som desperat skyltar med "julklappar under 100-lappen" och media varnar för att julhandeln kanske inte kommer att slå rekord i år. Det skrivs om att svenskarna kommer att semestra i Sverige nästa år och om att det nu är dags att spara.

När man hela tiden har detta runtomkring sig, när det överallt ifrån kommer meddelanden till oss att vi har det dåligt ställt, att arbetsmarknaden är orolig och att företagen drar ner - så är det väl självklart att vi inte går och köper julklappar för ännu mer än vad vi brukar, att vi inte bokar dyra semesterresor till länder där kronan inte är så mycket värd... Vi är väl inte dumma? Samtidigt är jag rädd för att det är just så det blir, när konsumtionen hindras kommer jobb att försvinna och när jobb försvinner minskar konsumtionen ännu mer. Det är inte så enkelt, men det låter riktigt illa om man bara tänker på det lite snabbt. Härligt skulle det vara om det var så enkelt, då är det bara för oss att börja konsumera rekordmycket igen så skulle vi snart få våra jobb tillbaka...

Trebarnspappan Peter Vestberg har inte ens råd att köpa julklappar till sina barn, på grund av strul med Försäkringskassan, skriver Aftonbladet. De sörjer över att inte kunna göra julen till en familjehögtid på samma sätt som de brukar. Familjen Vestberg är inte ensamma om att skära ner på det mesta inför denna jul, men de råkar befinna sig i ett lite sämre utgångsläge än många andra. Det är säkert många som inte är säkra på att få behålla sin anställning mycket längre och ännu fler som redan blivit av med den.

Samtidigt så gör unicef reklam med rubriken "Ge julklapparna till någon annans unge". Hur ska vi räcka till åt alla? Hur ska julen kunna bli en riktig jul för barnen runtom i världen? Vi måste börja någonstans, låt oss börja med att samla familjen och njuta av att vara tillsammans och att vara friska... Låt oss ta vara på de traditioner vi har och kanske inte bara styras av julhandelns krav på konsumtion!

God jul till er alla!


Läs ett tidigare inlägg om julen här, eller om hur julen i Aten äventyrats här, eller om lite julklappsförslag här.

--------------------
Läs även andra bloggares åsikter om , ,

Inga kommentarer: