onsdag 1 oktober 2008

Skolmassaker eller dagismassaker...

... båda varianterna verkar visst vara heta just nu. En finsk spelsajt har nu gjort ett spel där uppgiften är att gå in på ett dagis och döda dagisbarn! Jag som började tro att dataspelsmakarna till slut hade slut på fantasin, men icke.

Det har diskuterats om våld i dataspel föder våld i verkligheten, men i fall där det gäller att döda stora och otäcka monster verkar det vara svårapplicerbart på verkligheten. I det här fallet är uppgiften att döda barn, dagisbarn. Det finns gott om dagisbarn därute, till skillnad mot dessa monster, och att lära andra att döda dessa med hagelgevär (!) är bara helt bisarrt.

I samband med massakern i Kauhajoki började det spekuleras varför detta sker, varför våldsmännen (ja, för det verkar vara just män) gör detta och varför ingen stoppar dem innan något händer. Lägger en ung man ut filmer på Youtube där han hotar att göra något drastiskt och sedan blir förhörd av polisen är det självklart att allmänheten undrar vad det var som gjorde att han släpptes igen.

Om det var uppmärksamhet de eftersträvade, de som gjort dataspelet, så har de lyckats men det är obehagligt nära tajmat massakern i Finland. Jag hoppas verkligen att det inte kommer att bli en fortsatt trend att missanpassade ungdomar går och skjuter vilt omkring sig för att ingen har lyssnat på dem (eller vad nu anledningen kan vara).

Nu har en 15-åring anhållts, och släppts, i Örebro för ännu ett skolhot så det gäller bara att hoppas att det inte upprepar sig. Det gäller att polisen lägger sina relativt knappa resurser på sådant som är nödvändigt. Kommer det istället bli en massa internet-hot kommer det bli lite "pojken som ropade varg".

Mer om dataspelet:
[SvD]
Mer om 15-åringen:
[DN] [GP]

Inga kommentarer: