torsdag 2 oktober 2008

Män med bröst

Skönhetshysterin är verkligen just det. För det mesta brukar det gälla kvinnor i olika åldrar, att män vår vara fåfänga är fortfarande tabu.

Nu har det ju till och med kommit en mansavdelning på Åhléns och det börjar bli lite mer accepterat än tidigare att använda sig av krämer och liknande. Skönhetsoperationer, eller plastikoperationer beroende på vad man vill kalla dem, verkar för det mesta vara kvinnor förunnat.

Idag såg jag en dokumentär på TV4+, "Män med bröst" om män som hade extrema komplex för sina bröst. Det var ett antal män som hade bröst som de själva liknade vid kvinnobröst och inte kunde med att visa sig utan en tröja på överkroppen. Män ljög för anhöriga och vänner och undlät att berätta saker bara för att det var en följd av brösten.

Under programmets gång fick man följa ett par av dessa männen och till och med följa in i operationsrummet där vi såg två män få sina bröst förminskade. Efter operationen såg de sådär barnsligt glada ut, fantastiskt roligt att se. Vilken livsglädje som helt plötsligt syntes i deras ögon!

Detta står om programmet:

"Många människor tror att män som utvecklat bröst lever ett ohälsosamt liv men för vissa män handlar det inte om kost eller fysik utan har medicinska orsaker som kallas gynekomasti. Det innebär att män utvecklat bröstvävnader precis som kvinnor. Eftersom det inte forskats så mycket i sjukdomen blir det ett svårt trauma för många män som drabbats av gynekomasti. I programmet berättar några män som lider av sjukdomen om hur de hanterar sin situation."

Jag hade över huvud taget aldrig hört talas om det här tidigare, men det är väl för sällsynt för att det skall få plats i mediabruset annars. Fåfänga män? Det finns väl inte? Eller?

[TV4+]

Inga kommentarer: