onsdag 22 oktober 2008

Sextrakasserier i Egypten straffas

För första gången har en man blivit fälld för sextrakasserier i Egypten, läser man i SvD idag. Det är visst en knappt 30-årig kvinna som har anmält mannen och dragit honom till domstol. Hon fick tydligen övertala polisen att ens inleda en förundersökning, eftersom han hade bett om ursäkt borde han få gå tyckte de. Dumheter, säger jag. Det är däremot första gången som en kvinna lyckas med detta, så jag borde väl istället applådera männen som ändå gav med sig till slut.

"Förutom att 83 procent av de inhemska kvinnorna uppgav att de blivit trakasserade på gatan, sade 98 procent av de utländska kvinnorna att samma sak hänt dem när de varit på besök i landet."
Tror jag det, att männen fortsätter och av ren uttråkning sextrakasserar kvinnor om det inte medför något obehag för dem. Har man inget bättre för sig så verkar det vara helt naturligt, även om en del av kvinnorna i fråga använder niqab, en heltäckande slöja, något som kanske skulle verka avskräckande. De kan ju dölja något vackert därunder...

Inte ens kan man hoppas på att det är turisterna som knallar omkring lättklädda som får råka på det mesta, även om det verkar vara en större andel, men frågan är om en svensk och en egyptier tycker att samma sak är sexuella trakasserier? Var går gränsen?

Tre års fängelse och böter blir nu straffet för mannen. Något som är oerhört intressant i sammanhanget är att sexuella trakasserier inte ens finns med i lagstiftningen, så hur de kunnat döma honom är för mig lite underligt. Straffet, tre år och böter, är även det lite diskutabelt.

Ännu en sak att höja på ögonbrynen åt är att 60 procent av de tillfrågade männen i en undersökning från en egyptisk kvinnorättsorganisaktion meger att de sextrakasserat en kvinna. Vad ska man säga om det? Även om fallet skulle vara detsamma i Sverige skulle det aldrig erkännas här i PK-Sverige.

[SR]

Inga kommentarer: