söndag 5 oktober 2008

Hela Landskrona hatar polisen!

"Hela Landskrona hatar polisen" så lyder texten till en av Emilushs låtar, Emil Göransson. I ett program, "En som alla - alla som en" som gick på SVT på söndagkvällen rapporterar de från Landskrona, där Sverigedemokraterna har ett oerhört starkt stöd och där invandrarfrekvensen är oerhört hög.
Det är en fråga som är lika het som den någonsin varit, frågan om SD och invandringen.

"Den lilla staden med de stora problemen" säger Lill-Skellan, Kosovoalban. Han berättar också att han i Kosovo ses som svensk, men att han här ses som alban. Han menar också att han känner sig svensk och ser sig själv som svensk, fast bara ibland. En annan kille, Enis, som pratar säger att han är svensk när han hänger med svenskar och utlänning när han hänger med utlänningar.
Det är så de ser på sig själva, men hur andra ser på dem varierar naturligtvis på vem den är som betraktar. Vissa ser till att anpassa sig och försöka smälta in, vissa ser till att hålla kvar vid allt från sitt hemland och hålla sig till den gruppen. Gruppen ger gemenskapen.

I Landskrona har de dessutom infört att eleverna endast får prata svenska på GA-skolan. Inte bara i klassrummet och med lärarna, utan även på rasterna. Detta eftersom att det då någon pratar på ett annat språk och tittar på någon annan så kan det uppfattas kränkande.
För enkelhetens skull måste jag erkänna att det är praktiskt, men att införa det som regel? Ska det verkligen behövas?

Abdul berättar om att han sökte fyra jobb då han gick ut nian och fick alla fyra. När varven lades ner flyttade folk därifrån och det flyttade istället in invandrare i de tomma lägenheterna. Han berättar vidare att "En svensk är inte en person som heter Svensson, Johansson eller Pettersson. En svensk är en person som är skötsam. /.../ Jag har blivit misshandlat i mitt arbete. /.../ Det ska vara lättare att bli av med sitt uppehållstillstånd och det ska vara lättare att bli av med sitt medborgarskap. Det ska vara lättare att bli utkastad ur Sverige om man begår brott."
Det här hade nog de flesta förväntat sig från en SD:are och inte från Abdul. Kanske är Abdul lite otippat SD:are? Idag är SD väldigt förknippat med äldre vita män eller yngre män med låg utbildning, kanske stämmer inte det? Tittar man på vilka som satt med på SD:s första möte efter valet i TV-programmet så stämmer det däremot ganska väl med äldre vita män...

Att det ska finnas människor som skriver sådana fruktansvärda brev som några av deltagarna i programmet finns tycker jag är helt sanslöst. Jag tappade helt koncentrationen och kunde inte ens skriva ned vad det var de läste upp. Summan av det hela var väl att personen som skrivit brevet och signerade med "Svenskar för Sverige" avskydde invandrare och allt som de för med sig.

En gammal kvinna som pratar i programmet säger "Ingen som inser att vi är så beroende av dem. Vad skulle sjukhusen göra utan dem?" Hon är trött på jakten på invandrare och att man bara finner de som inte gör något bra och de som gör bra saker ser man inte. Det är väl bara att hålla med... Det är sällan som bra saker förs fram, men det gäller all media och alla tillfällen. Samtidigt är det ett problem med att dåliga saker mörkas. Var den balansgången går egentligen är svårt att säga.

En SD-man som mer eller mindre är huvudperson i programmet kommenterar på slutet: "Om man stoppar invandringen idag kanske man kan bygga upp en bra integrationspolitik. Vi har inte resurser för att göra ett bra arbete längre. Vi kan inte mer." Detta avslutar han med efter ett antal riktigt dumma uttalanden och jag kan inte ge så mycket för något de andra kläckte ur sig heller.

I många fall blir allt det här endast löjligt. Det är många människor med många olika åsikter. Jag är glad över att vi har yttrandefrihet och åsiktsfrihet, religionsfrihet och tryckfrihet. Jag är glad över att jag lever i ett land som i grunden är så fantastiskt. Jag är glad över att det finns en debatt och att folk får tycka och tänka. Det som emellanåt skrämmer mig är vad människor tycker... Det finns gränser för allt och folk i båda lägren passerar dessa gränser med jämna mellanrum.

Jag säger som Abdul att en svensk är en person som är skötsam.

Inga kommentarer: