tisdag 24 februari 2009

Äntligen förlovning!

Det var väl på tiden att kronprinsessan Victoria och herr Daniel Westling tillkännagav sin förlovning! Länge har vi varit många som funderat över vänskapsringarna och nu blir det alltså till slut till stånd ett bröllop... Tack och lov att kungen och regeringen godkände herr Westling, men jag undrar jag vad den gamle kungen hade sagt om detta.

Jag kommer naturligtvis att återkomma till detta ämne senare, rojalist som jag är. Idag blir det dock inte mer än detta korta glädjebesked.

söndag 22 februari 2009

Språkpolisen slår till igen

Jag hittade en rolig blogg idag med inlägget Språkpolisen slår till igen av Dagarna, tillsammans med kommentarerna så var det ganska underhållande läsning. Postar ett antal exempel nedan:

"Sådana där som “drar alla över en kant till exempel. Det heter inte kant, det heter KAM. För i helvete. KAM!

Men de allra, allra värsta är nog de som ännu inte fattat att det finns ett ord i det svenska språket som heter egentligen.

E-G-E-N-T-L-I-G-E-N.

En gång fick jag frågan - av en kollega, faktiskt! - om “ijenklien” stavades med E eller I."

Fantastiskt... Jag har aldrig ens reflekterat över just detta, men däremot några andra exempel...
Hon får däremot svar på tal ifrån Håkan som skriver:

"På ostkusten: E-j-e-n-t-l-i-e-n
I västra Sverige: E-j-ä-n-k-l-i-ä-n
Norrut: I-j-ä-m-t-l-i-e-n

Sådär. Det var väl inte så pöschkans svårt."

Det mest spännande i detta är ju egentligen dialekterna. Det är helt klart dialektala skillnader som gör att vi uttalar många av de ord som exemplifieras på olika sätt. Dialekter är fantastiska och väldigt spännande, tyvärr verkar de vara på utdöende. Längst ner i inlägget återfinns en länk till en sida där man kan lyssna på en massa svenska dialekter. Jag hittade sidan för ett antal år sedan för första gången och nu har DN rotat fram den och skrivit om dialekter igen...

Personligen hör jag till de som säger Ramlösa med långt a och fick på käften av Stina:
"Eller förresten - de som säger Raaaamlösa, det vill säga med långt a. Det heter Ramlösa med kort a. Eller säger de saaaaamlag också?"
Jag har blivit upplyst om detta ett flertal gånger, av de som till och med kommer ifrån Ramlösas omnejder, men inte har det hjälpt till inte... Jag resonerar som så att det borde vara dubbel-m om det skall vara kort a, annars skulle man exempelvis stava dammsugare lite annorlunda... Jag är dock på det klara med hur båda orden stavas och det är väl främst det som är det viktiga i sammanhanget även om det var lite roligt att läsa om hur folk irriterar sig på småsaker.

Signaturen R. skriver om sina hatobjekt i felskrivningar:
"Dessa är de värsta, enligt mig: MOBBING och INTERJUV! De borde stå med i sista provet man har i Svenska i 9an, och om man inte lärt sig dessa ord vid 15/16 års ålder, så ska man helt enkelt inte få gå ut i samhället."
Jag fyller gärna på med svenskalärare, som har ett a för mycket. Jag minns att jag blev lärd doping var rätt och dopning fel en gång i tiden, men när jag nu slog upp dem så fanns båda varianterna med i SAOB.

Ett ord som däremot finns många felaktiva varianter av är ordet schyst, sjyst eller juste, som det finns dussintals olika stavningar på - dessa tre är däremot de korrekta. Albin funderar över barnprogrammens inverkan på oss:

"Men något jag mobbas för av mina närmaste vänner (som är några år äldre än mig) Är att jag uttalar ordet program som pogram.

Enligt mina vänner så har SVT förstört en hel generation pågrund påan till bolibompa förr i tiden. Där dom sa “Barnpogram på TV2!”"

Här har jag blivit väldigt tveksam. Jag sitter och funderar på hur jag uttalar det, eftersom båda varianterna låter rätt - mot mitt bättre vetande. Pernilla Günther har dock flera goda (eller hemska) exempel:
"Jag irriterar mig max på de som säger RESSIGÖR istället för regissör, eller när man skriver reflexioner istället för reflektioner som för övrigt inte har det minsta med reflexer att göra"
Jag förstår inte att det skall vara så svårt att säga eller stava till reflektion, men tydligen är det fler än jag som reagerat på detta. När det däremot gäller regissör har jag nog inte ens hört den andra varianten, som flera verkar irritera sig på.

Dialekterna tappar mark - DN 2009-02-18
100 svenska dialekter idag - SweDia 2000

--------------------
Nyligen har andra bloggare tyckt att det varit intressant att skriva om , , ,

torsdag 19 februari 2009

Sahlin ger ett förvirrat intryck och Olofsson är säker



Jag blir ungefär lika förvirrad som både Maud Olofsson (C), programledaren och de som skrivit "tips från coachen" på den här videon. Filmen hittade jag på Edvin Ala(m):s blogg och gårdagens inlägg, Maud Olofsson sätter Mona Sahlin på plats!

Är det Saab eller Volvo, skall staten gå in som ägare eller inte? Jag blir mer och mer förvirrad ju längre inslaget rullar...

Vad vill Sahlin egentligen, är det någon som förstår det?

Mer bloggat om detta:
Mona Sahlin ljuger och snurrar till det - Stockholm enligt Ankersjö
2009-02-18

Sahlin: ett illa dolt försök att dölja regeringens passivitet - SvD 2009-02-18
--------------------
Nyligen har andra bloggare tyckt att det varit intressant att skriva om , , , ,

onsdag 18 februari 2009

Ungdomsbråk i Tensta

Nu är det ännu fler ungdomar som visar sitt missnöje genom att kasta sten och sätta igång bränder, den här gången i Tensta. Visst känns det en aning bekant och vi har alla hört det förut. I dagens DN kallar polisen det för pojkstreck, men jag kan inte låta bli att tänka på det som skedde i Rosengård i december. Kan det - möjligtvis - vara så att dessa ungdomar sett vad som hände där och vill visa sig lika tuffa som vad de tycker att de var i Malmö? Förhoppningsvis blir det inte större än så här och upprepas inte, men vem vet vilka som tar intryck den här gången?

Det verkar vara okänt varför det hela startade, men vad som däremot är glasklart är att Räddningstjänsten inte vågade sig in på området innan de fick poliseskort. Även detta känns bekant...

Kan det vara så enkelt att de vill ha uppmärksamhet? Kan vi hoppas på att det inte händer igen, nu när de fått det? Vis av tidigare händelser skall man väl kanske inte hoppas på för mycket, eftersom det senast i juldagarna var "pojkstreck" med bland annat raketskjutning i Tensta...

Tidigare blogginlägg här:
Mot vem kommer häxjakten att riktas nästa vecka - 2008-02-06, Nej, det tar inte slut - 2008-12-20, Kan det ta slut? - 2008-12-19, Tar det aldrig slut? - 2009-12-18

Ungas våld oroar Tenstabor - DN 2009-02-18, Tristess tände bråk i Tensta - DN 2009-02-18, Upplopp i Tensta - SvD 2009-02-17, Bråk mellan ungdomsgäng i Tensta - SR 2008-12-25

--------------------
Pingat på nyligen.se för intressant

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

tisdag 17 februari 2009

Merit Wager om Moderaternas integrationspolitik

Efter debattartikeln, "Ta medborgarskapet från kriminella invandrare", som idag publicerats på DN Debatt av migrationsminister Tobias Billström (M), socialborgarrådet Ulf Kristersson (M) och riksdagsledamoten Elisabeth Svantesson (M) om Moderaternas framtida integrationspolitik har Merit Wager skrivit en tankeväckande kommentar på Newsmill.

Bloggat om detta:
Självklart förslag - bättre sent än aldrig - Merit Wager 2009-02-17

--------------------
Pingat på nyligen.se för intressant

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

måndag 16 februari 2009

Svensk vs tysk fildelning

Just idag är det nog ovanligt många blogginlägg som kommer att handla om fildelning, med tanke på Pirate Bay-rättegångens början, så även detta...

Det är egentligen helt sanslöst att det gått så långt som till rättegång. Hur är det möjligt att fildelningen har kunnat fortsätta och eskalera på detta sätt? Hur kan det komma sig att ett av de idag enda lagliga sätten att komma nå stora mängder musik på ett enkelt och användarvänligt sätt, det vill säga Spotify, motarbetas av musikindustrin? Musik tas bort istället för att läggas till, det begränsas till vissa länder och dessutom måste man fortfarande ha en inbjudan för att kunna nyttja tjänsten.

Hur kan musikindustrin på allvar tro att alla kommer att återgå till lagliga, krångliga och dyra alternativ? Se till att det finns möjliga sätt att fortsätta att ha världens musik bara några klick bort, men se samtidigt till att få in pengar från andra håll... Det är nog ett av få sätt för att få fildelningen att minska...

I morse så hade Go'morron Sverige ett inslag där de lät tre eller fyra ungdomar, säkert födda i början av nittiotalet, visa reportern och tv-tittarna hur man laddar ner något från Pirate Bay. Jag tvivlar inte en sekund på att både reportern och kameramannen visste hur man gjorde, såväl som stora delar av den svenska befolkningen... Fildelning har blivit något som av många, i synnerhet 80-talister och 90-talister, inte ser som något underligare än att bläddra bort reklamen då den dyker upp mitt i ett tv-program eller att förvänta sig att betalkort skall kunna användas överallt.

Sverige sägs ofta, i svenska medier, ta extremt lätt på fildelning och att vi lever i ett fildelningsparadis. Helt uppenbart är så inte fallet.

I några utav Tysklands Bundesländer (Nordrhein-Westfalen, Bayern, Baden-Württemberg, Sachsen och Sachsen-Anhalt) är lagstiftningen relativt fri och det finns en viss gräns på hur mycket nedladdad musik och hur mycket nedladdad film man får inneha, hur de satt de gränserna vet jag däremot inte... Det verkar gälla 3000 låtar eller 200 filmer för att nå upp till den magiska gränsen: ett värde på 3000 euro. Kanske borde det svenska rättsväsendet ta efter tyskarna?

Det som däremot aldrig borde ha hänt är det betänkande från EU som har trillat ner på justitieminister Beatrice Asks (M) skrivbord, där man vill påverka den svenska rättegången till en fällande dom... Det är en stor skillnad på lagstiftande och dömande makt och bör också fortsätta att vara på det viset. I SvD:s artikel Kritikstorm efter begäran från EU idag är det tydligt:
"I Sverige slår grundlagen tydligt fast att myndigheter och riksdag inte får ”bestämma hur domstol skall döma i det enskilda fallet”."
Hur ska det nu gå i rättegången? Vi får väl hoppas att det blir en rättvis rättegång med allt vad det innebär och utan påverkan ifrån Bryssel eller Hollywood...
De anklagade har knappast fildelat för eget bruk, men har de tjänat så mycket pengar på det? Vem har tjänat mest? Skall de lastas för de specifika fall av fildelning, för eget bruk, som ganska många Svenssons gjort sig skyldiga till?

Svaret på det får vi vänta ett tag på...

Bloggat om detta:
Pirate Bay-rättegången - Sam Sundberg bloggar för SvD
Centerns rättspolitiske talesman: Tillåt fildelning för privat bruk - Johan Linander (C) för Newsmill-bloggen 2008-08-17
Samlade länkar: Viss fildelning tillåts i Tyskland, The Swedish Model för musik i tiden och konsten att få in Flac-filer i itunes - Kulturbloggen 2008-08-15

Fildelning skall vara lagligt - DN 2009-02-16
Första rättegångsdagen avslutad - SvD 2009-02-16
Rättegången mot Pirate Bay inledd - DN 2009-02-16
Riksdagen helt oening om fildelning - DN 2009-02-15
Slaget om fildelningen - DN 2009-02-15
Fritt fram för tyska fildelare - Aftonbladet 2008-08-16
Klart för fildelning i Tyskland - DN 2008-08-16
Tyska fildelare tillåts dela ut 3000 låtar - Metro 2008-08-15

--------------------
Pingat på nyligen.se för intressant

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

söndag 15 februari 2009

Korridorsboende för 55+

Underbart! Som tidigare boende på studentkorridor ser jag stora fördelar med att låta människor i angränsande lägenheter få naturliga mötesplatser utanför den egna ytterdörren. Jag har tidigare läst om att det har byggts särskilda boenden för äldre som av olika anledningar behöver aktivitet och socialt umgänge utanför hemmets trygga väggar. Nu skrivs det om det igen och läsningen är ganska trevlig.

Qigong, bridge, stavgång, cykelturer och matlagningskurser är några av de aktiviteter som eldsjälarna Ingrid Olausson, Susann Ekroth och Madelein Månsson har dragit igång i ett 55+ boende på Söder i Stockholm. När de flyttade in i boendet utlovades det aktiviteter, men det var så pass trögstartat så de boende själva fick engagera sig och dra igång aktiviteter.

Eldsjälar finns det alldeles för få av, vardagshjältar som engagerar andra till glädje och aktiviteter. Jag är övertygad om att de som valt detta boende och utnyttjar de olika träffpunkter som har skapats är nöjda med sitt val. Idag så är samhället väldigt uppdelat och gamla bor inte längre med sina barn och barnbarn, vill heller inte störa dessa i vardagen och hamnar därmed lite utanför. Det finns säkert de som tycker det är skönt, men för de som vill ha lite mer ut av livet är detta en fantastisk möjlighet.

Korridorsboende för 40-talisterna, tänk vad underbart att det finns. Så skulle jag vilja bo en dag, hoppas de finns kvar om trettio-fyrtio år...

Ju mer vi är tillsammans - SvD 2009-02-13

--------------------
Pingat på nyligen.se för intressant

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

fredag 13 februari 2009

Kränkt eller diskriminerad?

Jag har funderat på det här med diskriminering en del. Det verkar finnas så oerhört många saker som man kan uppfatta diskriminerande och kränkande, efter årsskiftet kan det till och med vara på grund av ålder. För ett tag sedan skrev jag ett inlägg om just diskriminering (här: 50 000 för ett oköpt träningskort) och har även luftat ämnet en del med vänner och bekanta och vi har alla funderat på vad just vi kan känna oss kränkta över. Hör man inte till någon klart utpekat minoritet finns det inte så mycket att känna sig kränkt för. Att vara kvinna kanske kan leda till något trots att halva befolkningen ändå är kvinnor...

De romer jag skrev om i det andra inlägget hörde till en minoritet, men kvinnor hör inte till en minoritet, kan gamla - eller unga för den delen - anses höra till en minoritet? Jag ställer lite undrande frågan på grund av lagändringen och undrar hur många olikheter man kan få in i en lagtext. Leder inte mer precisering till att det blir mer - mer - mer av det onda? Skulle alternativet vara att utelämna vissa ordval och låta det bli mer löst hängande i lagen och hoppas på det bästa? Kanske finns det bara en väg att gå när man har börjat nysta upp nystanet?

Merit Wager har skrivit ett ganska träffande inlägg där hon ger exempel på många situationer där det har gått en aning överstyr och uppenbarligen går det att känna sig diskriminerad och kränkt av ganska mycket. Det är läsvärt och tankeväckande, hon tar upp flera av de fall jag ställt mig frågande till tidigare.

Kanske skall man känna sig kränkt när man blir bedd att visa id på Systembolaget eller på krogen? Kanske skall man känna sig kränkt när man INTE blir bedd att visa id... Det är kanske åldersdiskriminering, eller? Måste man vara i en viss ålder för att känna sig kränkt och diskriminerad? Det är många frågetecken och alldeles för många frågor, tyvärr tvivlar jag på att någonsin få svaren...

--------------------
Pingat på nyligen.se för intressant

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

torsdag 12 februari 2009

Kvarteret Negern och andra underliga namn


I de här dagarna med fler och fler avslöjanden angående poliskåren och nu senast med ett mejl angående en lapp som satts upp på en whiteboardtavla så kan man även höja på ögonbrynen åt en del underliga kvartersnamn.

I de centrala delarna av Karlstad hittar man Kvarteret Negern, som är markerat på bilden från Eniro. Det är visst ett riktigt gammalt namn och idag skulle de fundera både en och två gånger innan de skulle ge ett kvarter det namnet, säger man från Karlstads kommun. Det finns däremot inga tankar på att döpa om kvarteret.

I Stockholm återfinns också en del kvarter med lite mer underliga namn, eller vad sägs om kvarteret Hundturken eller det nybyggda kvarteret Muffen...

I Halmstad återfinns istället kvarteret Kärleken, en lite mer positiv variant än kvarteret Positivhataren i Stockholm.

Just vad kvarter heter och vad de döps till är knappast något som uppmärksammas av många andra än husköpare idag, vem vet egentligen vad det egna kvarteret heter? Alla har väl hört talas om Kvarteret Skatan, men vem har hört talas om Kvarteret Belysningen i Falun? I just Falun har - inte oväntat - väldigt många kvartersnamn med gruvan att göra, som olika befattningar, namn för koppar eller belysning som användes nere i gruvan. Just Kvarteret Belysningen hade däremot mer med just elbelysning att göra än gruvan.

Kvarteret Hökaren får kanske många att tänka på Snowroller och Hökarängen, i alla fall mig, men hökare var tydligen samma sak som livsmedelshandlare... Återfinnes också i Falun, precis som kvarteret Tobaken.

I Karlshamn verkar man istället ha fått storhetsvansinne - eller kanske bara brist på fantasi - och döpt sina kvarter efter andra svenska städer, vad sägs om Kvarteret Götheborg, Kvarteret Malmö, Kvarteret Örebro, Kvarteret Västervik, Kvarteret Wästerås, Kvarteret Viborg...

Frågan är nu bara hur man idag döper nya kvarter?

Tidigare blogginlägg i ämnet: Mot vem kommer häxjakten att riktas nästa vecka?

Välkommen till Kvarteret Negern - Byggvärlden 2009-02-12
Polis efterlyste "neger" i mejl - DN 2009-02-11
Polisbefäl efterlyste "neger" i mejl - HD 2009-02-11
Polis efterlyste "neger" i mejl - Sydsvenskan 2009-02-11
Gatunamn och kvartersnamn (pdf) - Elisabeth Hemström
Carlshamn - Karlshamns museum

Bloggat om detta:
Kvarteret negern - Snapphanen 2005-07-28

--------------------
Pingat på nyligen.se för intressant

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

onsdag 11 februari 2009

Balkongstunt i Alby

För ett tag sedan såg jag ett avsnitt av Stargate Atlantis där en man klättrade på utsidan av ett torn som var riktigt högt och på vilket det i princip inte fanns något att hålla sig i. I vanliga fall är det just i sådana avlägsna sammanhang som man tänker sig att man kan ägna sig åt fasadklättring. Nu verkar det dock ha spritt sig till Alby där en man klättrade från balkong till balkong...

En man har nämligen gripits i Alby efter att ha klättrat in hos några grannar, från sin egen balkong på sjätte våningen. Tyvärr förtäljer inte historien hur många våningar han klättrat, men i alla fall jag får svindel bara jag tänker på att bege mig utanför balkongräcket på sjätte våningen!

Inte nog med att mannen gjorde sådana stunt som att klättra på fasaden, han begav sig därefter in i en lägenhet och började misshandla det boende paret. Tack och lov lät han i alla fall de två tonåringarna vara och i slutänden verkar han ha fått en stekpanna i huvudet, vilket tvingade honom på flykten.

En stekpanna.

Jag får verkligen underliga bilder framför mig av gamla svartvita filmer där kvinnorna springer efter män ut ifrån köken med stekpannan i högsta hugg. På den tiden var det nog mest gjutjärnsstekpannor och de kan nog göra ganska ont att få någonstans på kroppen, men om den hade hamnat på huvudet hade nog en hjärnskakning varit den lindrigaste följden... Eftersom mannen lyckades ta sig därifrån antar jag att det var en lättviktare i form av teflon eller liknande och han lär nog vara glad över att det inte var en modell tyngre.

Tänk att över huvud taget få för sig att klättra ut från balkongen på sjätte våningen om man inte befinner sig i livsfara... Underligt är nog det minsta man kan säga om detta!

Överfölls av balkongklättrande man - DN 2009-02-11

--------------------
Pingat på nyligen.se för intressant.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

fredag 6 februari 2009

Mot vem kommer häxjakten att riktas nästa vecka?

Det händer mycket i det svenska samhället nu. Dag efter dag kommer nya löpsedlar, alltifrån vigselrätt och könsneutrala äktenskap, till kärnkraft och till poliser som yttrar nedsättande kommentarer i tjänst... Naturligtvis skulle jag kunna plocka isär alla dessa ämnen och skriva om dem var för sig, men jag vill istället se på helheten.

Vad är det som händer egentligen? Det är missnöje som yttras överallt, ifrån olika håll och gällande olika områden. Kan dessa på något sätt kopplas ihop? Jag anar att det är en del av trend vi kommer att få se mer av. Förändringens vindar blåser och vi vill alla klamra oss fast vid det som känns tryggt och säkert, alltså det som har varit. Kan vi inte göra det, får vi ta det näst bästa alternativet. Det är i alla fall så det verkar, tycker jag då jag rör mig runt bland nättidningarna och ser tv-sända nyheter med mera.

Imorse satt Lars Ohly (v) och Maud Olofsson (c) i Go'morron-soffan på SVT för att svara på lite snabba frågor. Det var däremot inte det intrycket som fastnade i efterhand, snarare en Ohly som ständigt avbröt och flinade nedlåtande mot Olofsson och med hela sitt kroppspråk visade översittarfasoner. Jag kan knappast säga att det gjorde att min uppfattning om honom förbättrades.

Det gäller att den överenskommelse som det nu diskuteras till höger och vänster om kommer att nå över blockgränserna. Jag är annars rädd för att resultatet kommer att bli en massa pengar som investeras i något som sedan kommer att läggas ned då Alliansen inte längre sitter i regeringen och då kosta ännu mer... "Same procedure as last year, miss Sophie?" Det gnabbet och gnället som hörs från den röd-gröna kanten kan nästan liknas vid sandlådefasoner, jag undrar jag om Alliansregeringen kommer att kunna komma överrens med Socialdemokraterna eller för den delen Miljöpartiet och Vänsterpartiet om de sista tre fortfarande vill stå på en gemensam plattform inför nästa val? När Mona Sahlin (s) inte har ordning på vad som hänt inom området tidigare och kommer med tokigheter i sin argumentation så känns knappast läget mer hoppingivande.

För ett tag sedan skrev jag om stoppet av naturgas som går genom Ukraina och spekulerade redan då i att kärnkraften troligtvis kommer att åka upp på dagordningen snart, mycket riktigt så blev det så. Sättet som det skedde på, med Centern som bytt fot, var däremot inte lika lätt att förutspå... Här och här finns inläggen om naturgaskrisen.

I SVT:s Debatt med Janne Josefsson pratades det om Polisen och vilka attityder de har mot en grupp ungdomar, som kom fram efter kravallerna i Rosengård som jag skrivit om tidigare här, här och här. Debatten som nu förs i media liknar inte längre en debatt, utan snarare en häxjakt på skyldiga. Häxjakten på människor som vi kan anklaga för diverse saker först ständigt i media och från dag till annan så varierar målet för jakten. Nu råkar det vara poliser, i förra veckan var det något annat och i nästa vecka kommer det vara nytt igen. Det är som om de bara söker blod, varje vecka skall någon ny korsfästas. Märk väl att jag tycker att kommentarerna var helt överflödiga och onödiga, de skulle aldrig fällts från första början och att de var osmidiga nog att filma det själva säger bara det en hel del. Mediadrevet som har gått igång känns dock som om det snarare förvärrar läget.

Nio utav fjorton biskopar går nu ut med en debattartikel i DN där de skriver om att vigselrätten skall tas bort ifrån kyrkan och läggas över på Skatteverket helt och fullt. Med en enkel signatur skall man bli gift redan vid hindersprövningen och vad man sedan väljer att göra därefter är upp till var och en, menar de. Det är en underlig blandning av biskopar med olika åsikter och agendor som har gått ihop för att fly undan debatten och klara sig undan problematiken som verkar finnas med samkönade äktenskap. Vi får väl se vad som sker, men vad som är uppenbart är att det knappast finns helhjärtat stöd för detta inom Svenska Kyrkan.

Vad ska svenskarna ta sig till i en lågkonjunktur? Ska vi kanske börja klaga på allt och alla, se vem vi kan sätta dit och bara förstöra för vår granne? Det är i alla fall den känslan jag får då jag ser mig omkring idag. Var tog viljan att samsas och arbeta i samma riktning vägen, undrar jag... Jag hoppas att den kommer att återkomma med solens vårstrålar.

--------------------
Tillägg: Nu finns även ett nytt inlägg i ämnet Kvarteret Negern och andra underliga namn
--------------------

"Kyrkans rätt att viga måste nu avskaffas" - DN Debatt 2009-02-06
S-debattören Per Åhlström: Grattis Reinfeldt - Kvällsposten Debatt 2009-02-06
Maud Olofsson: "Mitt hittills viktigaste beslut" - DN 2009-02-06
Oppositionen kritisk: Undermålig kompromiss - DN 2009-02-05
Det vore olyckligt att öka beroendet av kärnkraft - Mona Sahlin (s) & Tobias Eneroth (s) på SvD Brännpunkt 2009-02-05
Sahlin slarvar med sanningen om Barsebäck - Carl B Hamilton (fp) på SvD Brännpunkt 2009-02-04
"Ingen kärnkraft på ny plats" - Urban Bäckström, vd Svenskt Näringsliv på DN Debatt 2009-02-03
"Ny kärnkraft behövs för Sveriges elbehov" - Göran Hägglund (kd) på DN Debatt 2009-01-30

Andra bloggar om detta:
Biskoparnas uppfattning har inte stöd i kyrkomötet - Karin Långström Vinges blogg 2009-02-06
Bedrövligt biskopsinlägg - Helle Kleins blogg 2009-02-06

--------------------
Pingat på nyligen.se för intressant.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

tisdag 3 februari 2009

Tidsfördriv - länkarkivet

Det är så mycket som händer runtom i världen, så även i det egna livet. Tyvärr blir bloggen emellanåt åsidosatt, men nu kände jag att det var dags att jag delar med mig lite av de sidor som jag ofta besöker eller bara är lite intressanta och underhållande, för att inte säga nyttiga.

För ett leende eller två hänvisar jag till Tjuvlyssnat.se där det alltid dyker upp korta tjuvlyssningar som ofta förgyller min dag.

Bredbandskollen kan snabbt svara hur snabbt ditt bredband egentligen är.

Vem har inte drabbats av irriterande telefonförsäljare och emellanåt även en tyst i luren då man svarar, vemringde svarar snabbt på om det var någon sådan som ringde dig. Telefonnummerlistan fungerar på ett liknande sätt.

Vill man fördriva tiden, men ändå lära sig nyttiga saker är the CIA Factbook ett alternativ till Facebook, med nästintill samma stavning...

Mastering Swedish får mig alltid att skratta både en och två gånger, svenska är ett bra underligt språk ändå... Det finns ett antal lektioner, bara att byta ut den sista siffran.

En lite mer underlig idé är FutureMe, där man visst kan skicka ett meddelande som levereras på en bestämd dag i framtiden... till sig själv... Jag har inte testat, men tycker idén är lite rolig och har sparat länken.

För mer underhållning, de dagar man bara vill sitta och slösurfa, hänvisar jag till Lawguru. Där återfinns underliga lagar runt om i världen. Det finns otaliga exempel på att de som stiftat lagarna inte tänker riktigt som vi andra...

--------------------
Pingat på nyligen.se för intressant

Läs även andra bloggares åsikter om , ,