tisdag 13 januari 2009

Energiberoende

Det är väl knappast något land idag som vill göra sig helt beroende av ett annat. Det är en internationell marknad och efterfrågan på billiga varor gör att de länder som kan producera och leverera till låga priser lätt blir favoriter. Vanans makt är samtidigt stor och det är lätt att stanna kvar i gamla hjulspår.

Ukraina är idag, 18 år efter att de lämnade Sovjetunionen bakom sig fortfarande beroende av Ryssland i mångt och mycket. De senaste dagarna har det skrivits mycket om naturgasen som Ukraina stoppat från Ryssland. Det vore väl en sak om de stoppade den enbart för sig själva, men när andra länder drabbas som en följd av detta blir det en lite annan situation.

Det är tydligen så mycket som hälften av Ukrainas energi som kommer ifrån naturgas och denna kommer i stor del ifrån just Ryssland. I det här fallet har de däremot fyllt upp sina lager med naturgas, så mycket så att det visst räcker ett helt år. Det stopp som de nu gjort drabbar därmed inte i första hand Ukraina utan de länder för vilka Ukraina endast är transitland för naturgasen. På tv har vi fått se barn som leker inomhus iklädda ytterkläder och frågan är när de kan få tillräckligt varmt igen inomhus för att kunna leka i innekläder.

Slovakien och Serbien är hårt drabbade av att naturgasen slutat flöda och med hjälp av förhandlare från EU kom parterna Gazprom (Ryssland) och Naftogaz (Ukraina) till beslut att börja med leveranserna igen idag. Naturgasen började alltså flyta vid åttatiden idag och skulle vidare mot Turkiet, Moldavien och Balkan. Det varade dock inte länge och gasen ströps återigen, jag undrar vad de är ute efter denna gången. Makt och pengar styr som alltid, vem som får den största biten av kakan är oklart och klart är att det finns både korruption och nationella intressen inblandade i bilden. Det som är lite extra intressant i sammanhanget är att Moskva skyller på Kiev och Kiev skyller på Moskva... Naturligtvis får man lite känslan att vara tillbaka på lågstadiet där parterna skyller på varandra. Gazproms ledning i Moskva anklagar dessutom Kiev för att vara styrda av USA och gå i amerikanska ledband... Ukraina har som mål att komma med i EU och Nato - vilket mycket väl vara stället som skon klämmer från Rysslands sida.

Från det att gasen börjar flöda tar det ungefär ett dygn innan den når in i EU, på grund av den långa transportsträckan. När beslutet tas så fortsätter väntetiden alltså ett tag till. Det som är ytterligare fascinerande är att det är hela 80 procent av den ryska gasen som ska till väst som går genom Ukraina - inte så förvånande att de vill bygga ledningar i Östersjön...

En följd av att naturgasen inte flödar längre blir att gamla kärnkraftverk tvingas till att startas återigen i Bulgarien och Slovakien. Serbien har fått hjälp av Ungern och Tyskland för att klara energibehovet. Detta borde ge en tankeställare till dessa länder, men även till oss här uppe i norr. I Sverige är vi inte beroende av någon rysk naturgas, men mycket av vår energi kommer ändå utifrån. Hur skulle Sverige se ut om all energi som kom från utlandet ströps? Hur skulle det gå med den svenska industrin då?

En kombination av oro på marknaden och strypt tillgång av energi är inte helt optimalt. Jag hoppas att den här situationen verkligen ger en tankeställare och att den inte överskuggas av allt annat som sker runt om i världen nu - det här är synnerligen viktigt. Inget land vill väl vara beroende av ett annat?

"Die Lage ist offensichtlich sehr ernst" - Sueddeutsche 2009-01-13
Ukraina stoppar gasen igen - DN 2009-01-13
Farligt energiberoende - SvD 2009-01-13
Ryska gasen åter stoppad - SvD 2009-01-13
Die Gas-Geiseln - Sueddeutsche 2009-01-13
Färdigt gasavtal sprack genast - SvD 2009-01-11
--------------------

Tillägg!
Nu finns ytterligare ett inlägg: Energiförsörjning och beroende 2009-01-14
--------------------

Pingat på nyligen.se för intressant.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Inga kommentarer: