söndag 11 januari 2009

Blåögd, 1,70 lång och krigsförbrytare sökes

Serbien har som långsiktigt mål att komma in i EU:s värme och slippa stå utanför i kylan. Detta är den officiella versionen. Splittringen i landet finns dock fortfarande och frågan med Kosovo är fortfarande en het potatis. Det verkar vara upp till Serbien att "lösa problemet" med Kosovo...

Nu har affischer på exgeneralen Ratko Mladić satts upp på polisstationer runt om i Serbien. Detta var något som försöktes redan 2007 och då syntes på samma affisch Radovan Karadi
ć, som de fann i somras. En liten snabblektion om Mladić publicerar DN i en artikel:
"Ex-generalen är misstänkt för folkmord i samband med massakern i Srebrenica 1995 då bosnienserbiska styrkor dödade runt 8 000 muslimer i en enklav som skulle skyddas av FN. Han är även anklagad för krigsbrott i samband med belägringen av Sarajevo 1992 till 1995 då 10 000 människor bedöms ha mist livet."
Mladić behöver fångas in och troligtvis skickas iväg till Haag för att Serbien skall ha någon som helst chans att få släppas in i EU-gemenskapen. I en artikel från B92 i Belgrad, citeras Gerald Knaus, ESI angående just detta:
"Serbia would've progresses fast toward the EU had Mladić been arrested last summer, while this is now uncertain."

He also said that "the enthusiasm to speed up Serbia's EU integration is on its way to being lost despite the two presidencies this year that very favorable toward Serbia" – those of the Czech Republic and Sweden.
Som jag skrev här ovan så är det många som vill att Serbien skall gå med i EU, men det finns fortfarande många motståndare och landet är långt ifrån så homogent som de vill ska verka utåt. Kosovo är en infekterad fråga och många ser Kosovo som en del av Serbien, trots deras självutropade självständighet. Jag är oerhört tveksam till att Serbien kommer att kunna gå med i EU inom en snar framtid, det är helt enkelt för mycket som verkar för osäkert ännu. Faktumet att de inte heller lyckas få tag på de gamla krigsförbrytarna ger heller inte så mycket positiva vibbar utåt - vill de inte eller kan de inte?

Redan i maj 2006 gjordes det fruktlösa försök att finna
Mladić och nu försöker man alltså igen. Det sägs väl att är man tillräckligt idog så klarar man allt, men han har säkerligen ett antal människor som är honom lojal och hjälper till att gömma honom, frågan är på vilka nivåer i samhället dessa befinner sig. Efter den utseendeförändring som Karadić genomgått då man fann honom i somras är det inte helt omöjligt att även Mladić kan göras osynlig. Väljer man att vända på myntet kan jag bara säga som en kvinna i Belgrad som blev tillfrågad av DN efter de funnit Karadić:
- Men hela förloppet framstår som en stor fars. Det är givetvis uteslutet att det skulle ha varit obekant i regeringskretsar var en eftersökt person som levde mitt ibland oss uppehöll sig, säger Milena Stankovic
Aftonbladet har även en bild på affischen.

---------------------
Pingat på nyligen.se för intressant.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Inga kommentarer: