En större tillgång till information leder till att man gärna tar och tittar på flera olika ställen och som en följd av detta skrapar vi bara på ytan, istället för att fokusera på att gå på djupet. Det som vi läser och skummar igenom på datorn bearbetas inte på samma sätt av hjärnan som det skulle göra i pappersform.
"De traditionella medierna anpassar sig till trenden. New York Times skriver korta sammanfattningar av sina texter i början av tidningen för att, som de själva säger, bespara läsarna det "mindre effektiva" alternativet att faktiskt läsa artiklarna."Det här är en kommentar som verkligen skrämmer mig. Jag tycker ofta att det är lite otäckt att så många får sina dagliga nyheter från Aftonbladet där skvaller och på sin höjd sensationsrubriker skall väcka intresse för "nyheter" men när så pass anrika New York Times sjunker så lågt börjar jag verkligen undra var vi är på väg?
Konsten att läsa och konsten att skriva på sitt modersmål borde vara något som alla behärskar. I dagens Sverige ingår dessutom ett andra och även frivilligt ett tredje och fjärde språk i den obligatoriska grundskolan. Detta borde leda till att de som gått ut grundskolan skall vara någorlunda kompetenta i att läsa och skriva. Idag ser jag på bloggar och internetforum, på myndighetssidor och i tidningar alltifrån syftningsfel till särskrivningar. Språket, i det här fallet det svenska, blir misshandlat och nyttjas inte som det bör. Engelska ord, som har svenska motsvarigheter, används före sina svenska motsvarigheter och det svenska språket urvattnas...
Citatet ovan kommer ifrån en debattartikel i DN i december. Värt att läsa är även Norah4you's inlägg om samma debattartikel, där många intressanta tankar tas upp, länk nedan.
--------------------
Andra bloggare om detta:
Norah4you's Weblog
Pingat på nyligen.se för intressant.
Läs även andra bloggares åsikter om internet, läsning, språk, svenska, svenska språket
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar