torsdag 12 februari 2009

Kvarteret Negern och andra underliga namn


I de här dagarna med fler och fler avslöjanden angående poliskåren och nu senast med ett mejl angående en lapp som satts upp på en whiteboardtavla så kan man även höja på ögonbrynen åt en del underliga kvartersnamn.

I de centrala delarna av Karlstad hittar man Kvarteret Negern, som är markerat på bilden från Eniro. Det är visst ett riktigt gammalt namn och idag skulle de fundera både en och två gånger innan de skulle ge ett kvarter det namnet, säger man från Karlstads kommun. Det finns däremot inga tankar på att döpa om kvarteret.

I Stockholm återfinns också en del kvarter med lite mer underliga namn, eller vad sägs om kvarteret Hundturken eller det nybyggda kvarteret Muffen...

I Halmstad återfinns istället kvarteret Kärleken, en lite mer positiv variant än kvarteret Positivhataren i Stockholm.

Just vad kvarter heter och vad de döps till är knappast något som uppmärksammas av många andra än husköpare idag, vem vet egentligen vad det egna kvarteret heter? Alla har väl hört talas om Kvarteret Skatan, men vem har hört talas om Kvarteret Belysningen i Falun? I just Falun har - inte oväntat - väldigt många kvartersnamn med gruvan att göra, som olika befattningar, namn för koppar eller belysning som användes nere i gruvan. Just Kvarteret Belysningen hade däremot mer med just elbelysning att göra än gruvan.

Kvarteret Hökaren får kanske många att tänka på Snowroller och Hökarängen, i alla fall mig, men hökare var tydligen samma sak som livsmedelshandlare... Återfinnes också i Falun, precis som kvarteret Tobaken.

I Karlshamn verkar man istället ha fått storhetsvansinne - eller kanske bara brist på fantasi - och döpt sina kvarter efter andra svenska städer, vad sägs om Kvarteret Götheborg, Kvarteret Malmö, Kvarteret Örebro, Kvarteret Västervik, Kvarteret Wästerås, Kvarteret Viborg...

Frågan är nu bara hur man idag döper nya kvarter?

Tidigare blogginlägg i ämnet: Mot vem kommer häxjakten att riktas nästa vecka?

Välkommen till Kvarteret Negern - Byggvärlden 2009-02-12
Polis efterlyste "neger" i mejl - DN 2009-02-11
Polisbefäl efterlyste "neger" i mejl - HD 2009-02-11
Polis efterlyste "neger" i mejl - Sydsvenskan 2009-02-11
Gatunamn och kvartersnamn (pdf) - Elisabeth Hemström
Carlshamn - Karlshamns museum

Bloggat om detta:
Kvarteret negern - Snapphanen 2005-07-28

--------------------
Pingat på nyligen.se för intressant

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

2 kommentarer:

Annchen sa...

Jag har typ bott i Hökarängen (Sköndal) vilket gjorde "bästa svängen" ännu roligare för oss :) Och för övrigt finns det en svart man i Stockholm som heter Hitler.

Pumlan sa...

Jag visste inte att Hökarängen fanns på riktigt! Nu har jag kollat upp det på Wikipedia och lärt mig en massa, bland annat att "År 1947 bodde här 45 personer, år 1950 hade antalet ökat till hela 10833 stycken"... Det kallar jag befolkningsökning, något som många kommuner idag skulle bli avundsjuka på när de försöker nå upp i nya befolkningsmål!

Sen var det ju den där pojken i USA som inte fick en födelsedagstårta med sitt namn (Adolf Hitler) på... Jag hoppas att den mannen du syftar på är riktigt gammal!