onsdag 13 maj 2009

Vilka idioter vi är

Det är ganska klart att utvecklingen går i olika takt och i olika riktningar i olika delar av världen. EU försöker göra sitt bästa för att få större delen av Europa att handla lika i många frågor, men det är mycket som ännu inte dessa medlemsländer kan komma överens om. Yttrandefrihet, religionsfrihet, tryckfrihet, övervakning och regler/avsaknad av regler för internet...

Moldavien är ett mycket fattigt land och om det nu skulle kunna ses som förklaring till att homosexuella blir attackerade vet jag inte, inte heller om det ska kunna ses som en ursäkt. Faktum kvarstår och RFSL:s ordförande Sören Juvas blev svårt misshandlad utanför en polisstation i Moldavien nyligen! Tidigare under dagen skulle han tydligen deltagit i Moldova Pride, som tyvärr fick ställas in på grund av säkerhetsproblem. Istället hölls en manifestation i de centrala delarna av Chişinău, Moldaviens huvudstad, skriver Aftonbladet. Juvas blev inplockad på en polisstation efter att han erkänt att han var homosexuell och där utfrågad vad han gjorde i landet, därefter släppt och utanför polisstationen blev han misshandlad.

Det är naturligtvis tråkigt och upprörande, men frågan är om vi verkligen ska sätta oss till döms över moldaverna. Oftare och oftare tycker jag mig höra om att Sverige verkligen måste vara det bästa landet i världen, att vi är överlägsna alla andra länder i alla discipliner. Det må gälla sport, vård och omsorg, skola, forskning, industri, teknologi eller vad-det-nu-månde-vara. Sverige och svenskarna är bäst. Med den inställningen bör alltså alla andra länder runtom i världen vara sämre än oss och vi kan därför lugnt kritisera allt som inte är som vi vill ha det. Det många glömmer är att det inte var så längesen som det var olagligt att vara homosexuell i Sverige och att man då var kriminell från födseln. Det många glömmer är att vi inte är bäst i alla lägen.

För att spinna vidare kommer vår förmåga att övervaka allas minsta steg och rörelse. Vi kan, därför bör vi, eller? Piratpartisterna skanderar för fullt över hur vår rätt till att ha ett privatliv är på väg att försvinna och att hjulen går snabbare och snabbare. Det är naturligtvis så, de länder som ligger i framkant av utvecklingen vill kunna dra fördel av det, men frågan är hur långt det kommer att gå innan det är någon som drar i nödbromsen?

Sverige har kommit mycket längre i sin utveckling än Moldavien och därför tycker många att vi kan komma och säga att de därför har fel och att vi har rätt. Jag tvivlar däremot inte på att många moldaver skulle säga detsamma om svenskarna och om den besatthet som verkar finnas i att göra alla likadana här. Det är nämligen lite det jag känner av, jantelagen i sin underligaste form, då människor ska stöpas i samma form. Börjar man skrämma och hota med att du kommer att se ut som en kriminell så fort du vågar försvara dina rättigheter, tja, börjar vi inte hamna väl långt bak i historien då?

Det sägs att 80-talisterna är den första generationen som kommer att få det sämre än sina föräldrar i Sverige. Jag tillhör den generationen och jag vägrar att acceptera det. Det är många med mig som har siktet inställt på något bättre, något att vara stolt över och något att hålla högt. Hur kan jag vara stolt över att se mitt land falla i bitar genom sin egen lagstiftning? Hur kan jag vara stolt över att se mitt land splittras genom att olika grupperingar bildas som brukar våld mot varandra? Hur kan jag vara stolt över att se mitt land förstöras? Det är nämligen det som håller på att ske!

Än så länge skulle det som hände i Moldavien inte kunna ske öppet i Sverige, men att det för den delen inte skulle kunna hända tror jag inte på. Det som är främmande och det som är annorlunda tolkas gärna som farligt och hotande, i synnerhet om man som individ märker att ens rättigheter börjar inskränkas. Hur skulle inte detta kunna ske i Sverige? Det är hemskt, javisst. Det borde inte få hända, men det händer om och om och om igen. Vi kanske inte alltid identifierar det som en händelse som är grundad i rädsla, men det är i botten med stor säkerhet just det som är pudelns kärna.

Jag läser just nu boken "Mitt Iran" av Shirin Ebadi, Nobels fredspristagare 2003. I den självbiografiska boken berättar hon om hur hon som kvinnlig domare i Iran under shahens tid drogs med i den revolutionära stämningen och var med att störta shahen så att ayatolla Khomeini kunde införa den islamiska republiken där hon fråntogs sitt ämbete och degraderades till en följd av detta. Upprepade gånger skriver hon "vilka idioter vi var" om sin egen del i det hela. Jag undrar hur lång tid det kommer att dröja innan politikerna som röstat igenom exempelvis FRA och IPRED och som driver på detta kommer att säga detsamma?

Vilka idioter vi är.

Fildelning verkar var något som engagerar och upprör. Det är något som går att ta på, något som många någongång har provat på och något som man inte vill känna sig som en brottsling för att göra. Fildelning verkar vara något som i de senaste generationerna verkar vara lika accepterat som att stänga av ljudet på tv:n i reklampausen.

Våldsbrott i alla dess former, som den här misshandeln mot Juvas, verkar också vara något som upprör. Det är däremot inget som verkar engagera människor i dagens Sverige på samma sätt. Vi sitter runt fikabordet och på bussen och förfärar oss över det där och de där andra, som råkar ut för sådana saker. Det är ofta långt borta, mycket svårare att ta på, även om det egentligen borde engagera minst lika mycket som fildelningsfrågan.

Kanske har vi det för bra? Kanske har det varit för enkelt att vara en vanlig Svensson för länge? Kanske bryr vi oss inte längre, så länge det inte direkt påverkar oss och det är först då som vi reagerar? Vilka idioter vi är.

Liknande inlägg:
1984 vs. nya lagar och regler 2009-05-18 Intressant när direktiv och lagar går emot varandra - 2009-04-28 Omöjligt att köpa skivor numera - 2009-04-22 När framåtanda behövs blir bakåtsträvandet desto mäktigare 2009-04-21 Svensk vs tysk fildelning - 2009-02-16 Går det att stoppa allt man inte tycker om? - 2008-12-19

RFSL:s ordförande misshandlad - SvD 2009-05-12 RFSL:s ordförande Sören Juvas misshandlad i Moldavien - DN 2009-05-12
--------------------
Nyligen har andra bloggare tyckt att det varit intressant att skriva om , , , , , ,

Inga kommentarer: