måndag 25 maj 2009

Att rösta eller inte rösta och på vadEU-profiler stod på min att-göra-lista, alltså att försöka sig på att begripa vad mina svar egentligen säger. Nu har jag skrattat gott en stund åt att Moderaterna vill ha en mer utvidgad välfärdsstat än vad jag vill ha, att jag stod ungefär så långt bort ifrån Vänsterpartiet som jag alltid tyckt och att det tydligen är ett bulgariskt parti som står mig närmast i Europa.

Det verkar visst vara Folkpartiet som står mig närmast om jag tittar på hela Europa, med 75 procent, men om jag tittar bara på Sverige så står Fp och Moderaterna på delad förstaplats med 75 procent men jag antar att det var när man lade till viktningen som det blev en skillnad där (en halv procentenhet blev det visst).

Det som jag har sagt de senaste dagarna är att jag vet vilket parti jag ska lägga min röst på, men inte på vilken kandidat. När jag nu har låtit tiden gå och läst in mig lite mer på vad de olika kandidaterna tycker och tänker börjar jag känna att det nog ändå är fel väg att gå. Likt HAX så känner jag att det är svårt att lägga sin röst på ett parti som har hittat på så mycket tokigheter även om de har enskilda kandidater som gör och tycker vettiga saker och han har visst nu bestämt sig för att rösta pirat.

Jag undrar jag, hur resultatet kommer att se ut efter valet, de flesta unga jag pratat med som verkar vara intresserade av att rösta väljer Piratpartiet... Det sägs ju också att de undersökningar som görs bara gäller fasta telefonlinor och hur många unga har egentligen fast telefon? Det sägs också att de flesta piratpartisterna är män upp till 35 år, men det undrar jag, det...

Det som fortfarande skrämmer mig mycket med det här valet är att det är så få som ens funderat på att rösta och många som tänker avstå. De som inte tänkt tanken ens brukar fråga mig, eller vem det nu råkar vara som står i närheten och som verkar vara ens lite påläst, vilket parti de ska lägga sin röst på. Självständigt och kritiskt tänkande verkar det finnas lite sisådär gott om och jag kommer osökt att tänka på riksdagsvalet när en nära vän gick runt valstugorna och erbjöd att sälja sin röst till högstbjudande. Jag har för mig att han blev erbjuden en femtioöring... Det är åtminstone betryggande att de inte är beredda att köpa röster, men det verkar inte så svårt att värva röster om man bara kan dra med sig folk till vallokalen... Hur står det egentligen till med demokratiandan i det här landet?

Det är väldigt många som fortfarande velar, jag själv inkluderad. Det är roligt att göra tester för att se om ens egen uppfattning om vilka frågor som är viktiga för vilka partier stämmer överrens med de som gjort testerna... Problemet är i slutändan vilka frågor det är som är ALLRA viktigast och hur min röst kan göra skillnad. Egentligen finns det ju bara ett sätt att rösta om man vill sälla sig till den protesterande massan, de som protesterar mot att Staten nu ska spionera mer på oss vanliga människor än på de "yttre hot" som de påstår sig vilja kartlägga... Ta gärna en titt på Mark Klambergs presentation ifrån Göteborgs universitet i höstas, den fick åtminstone mina ögonbryn att skjuta i höjden några gånger.

Jinge filosoferar lite om missnöjesröstandet och vad det kommer att leda till och jag kan inte annat än att hålla med honom i att Piratpartiet kommer att sluka röster ifrån alla partierna och från hela vänster-högerskalan.

Sist men inte minst så rekommenderar jag en titt på TED och Larry Lessigs föredrag om Creative Commons.

Jag behöver något vettigt bildredigeringsprogram... Det har tagit helt oförskämd lång tid att få ordning på collaget ovan, vilket tyvärr är en följd av att jag inte har så många roliga program att leka med. Nu är i alla fall min EU-profil helt färdig. Insåg precis nu att jag aldrig fick med Vänsterpartiet, men deras resultat liknade Socialdemokraternas ganska väl, så det får duga ändå... Piratpartiet lyckades inte ens få en sådan bild eftersom de valde ingen åsikt i många av frågorna och därför är inte de med.

Liknande inlägg: Socialist Sweden - 2009-05-22 Ohederliga tester - 2009-05-21 Förändringens vindar - 2009-05-19 Okunskap om politiken - 2009-04-27 Rösta 7 juni - 2009-04-07 Långa köer för att få rösta - 2009-04-23 Statistik ljuger aldrig, eller? - 2009-04-14
--------------------

Nyligen har andra bloggare tyckt att det varit intressant att skriva om , , , , , ,

2 kommentarer:

Sami Korpela sa...

Min tips är att man antingen går på en -ism t ex socialism, liberalism etc för att rösta på det parti som har den värdegrund som står närmast hjärtat.

Eller så får man ta en/flera sakfråga/or t ex brottslighet, studentfrågor, miljö etc. Och rösta på det parti som aktivt driver de frågor man brinner för.

Hoppas mitt tips kan hjälpa dig, jag vill också tacka för ett välskrivet inlägg.

Pumlan sa...

Tack så mycket, alltid roligt att höra att någon gillar det man skriver :)

Jag har nog vritt och vänt på alla olika möjligheter och har till slut lyckats få iväg min röst, vi får väl se om jag blir nöjd med resultatet...