(Kommentar till bilden är att Ingsoc i den svenska översättningen blir Engsoss, eller mer exakt socialismen i England där Orwells bok utspelar sig och i mitten blickar Storebror ut över massorna).
Tidigare idag läste jag ut George Orwells framtidsepos Nineteen Eighty-Four (finns i elektronisk form på engelska här), eller som på svenska kallas rätt och slätt 1984. I den boken finns det en hel del saker att fundera över men jag upptäckte dessutom att det finns en hel del hänvisningar till den i kommentarerna till Danielssons inlägg. Nyspråk och Krig är fred är bara några utav dem och visst är vi en god bit på väg mot Storebrorssamhället, eller Bodströmssamhället... När vi sedan ser att 2 + 2 inte längre blir fyra, utan fem och vi med dubbeltänk kan förstå och innerst inne veta att vi alltid varit i krig mot terrorister (Ostasien/Eurasien) och att vi med en ledning som förändras och ersätts kan tro att det är ett demokratiskt samhälle vi lever i och att allt är av godo, det är då vi alla älskar Storebror.
Tankepolisen verkar inte vara långt borta och teleskärmarna som sitter i varje rum och sprider propaganda ("nyheter") och dessutom ser och hör allt vi gör är ersatta av datorer och telefoner som dessutom håller koll på var vi befinner oss någonstans. Krimtänk kommer snart bli alla diskussioner vi håller med våra vänner, runt fikabordet på jobbet eller med en okänd chattpartner om något som inte är helt politiskt korrekt. Ständigt övervakade blir vi hela tiden kontrollerade och så fort vi yttrar några magiska ord registreras detta automatiskt och vi är inte längre fria. Vi är inte fria att uttrycka våra tankar och känslor om de inte överensstämmer med rådande parti (-er).
Tvåminutershatet är partiets sätt att kanalisera partimedlemmarnas och prolernas (underklassen) sexuella frustrationer och alla övriga känslor de inte får uttrycka i något konstruktivt, nämligen ett starkt hat mot dem som de för ögonblicket för krig emot. Det är mycket lättare att hålla ett folk i schack om man ser till att de kan lägga sitt hat mot något annat än partiet, känns inte detta igen alltför väl?
Winston Smith, som är huvudpersonen i romanen, nämns också i bloggkommentarerna och hur han hela tiden iakttogs och avlyssnades, så även Emmanuel Goldstein som dyker upp och kommenterar, han som sägs leda Broderskapet som är motståndare till Storebror och partiet.
"Winston lät armarna sjunka ned och drog långsamt efter andan. Hans tankar gled iväg in i den labyrintiska dubbeltänkvärlden. Att veta och inte veta, att vara fullt sanningsmedveten medan man konstruerade omsorgsfulla lögner, att på en gång hysa två åsikter som upphävde varandra, så att man visste om att de var motstridiga och trodde på dem båda; att bruka logik mot logik, att förkasta en moral och samtidigt göra anspråk på den, att tro att demokrati var något omöjligt och att partiet var demokratins väktare, att glömma vad som är nödvändigt att glömma, och sedan återkalla det i minnet igen den stund då det behövdes och sedan prompt glömma bort det igen: och framför allt, att tillämpa samma process på själva denna process. Det var den yttersta finessen: att medvetet intala sig omedvetenhet och sedan på nytt bli omedveten om den självhypnos man nyss hade utfört. Redan för att förstå ordet dubbeltänk måste man bruka dubbeltänk."
Känns inte detta igen alltför väl bland dagens politiker som säger att de värnar medborgarnas integritet och gör allt de kan för att skydda den och sedan röstar rakt motsatt? I den läckta lagrådsremissen som kan läsas i sin helhet på Wikileaks finns det en hel del otäckheter redan på första sidan. Vad sägs om att de lägger till lite extra godbitar, för lagring i 6 månader, som till exempel:
"Lagringsskyldigheten föreslås, utöver de uppgifter direktivet kräver, även gälla vid misslyckad uppringning och för uppgifter om lokalisering vid mobiltelefonikommunikationers slut."
Piratpartiets Christian Engström ger en bakgrund till datalagringslagen och jag kan inte mer än att hålla med honom då han skriver att det nu finns så många olika lagar och förslag så att det börjar bli svårt att hålla dem i huvudet...
Sammanfattningsvis var 1984 en skrämmande fascinerande och mer än någonsin aktuell berättelse. Jag har hört många göra liknelsen tidigare och det finns en hel del andra framtidsberättelser med liknande tanke. Karin Boyes "Kallocain" och Aldous Huxleys "Du sköna nya värld" är två utav dem. Boye läste jag för flera år sedan och Huxley står och väntar i bokhyllan. Dessa två handlar däremot fortfarande om framtiden, medan 1984 redan är passerat, åtminstone tidsmässigt. När det kommer till detaljerna så är vi en god bit på väg...
Liknande inlägg: Vilka idioter vi är - 2009-05-13 Intressant när direktiv och lagar går emot varandra - 2009-04-28 Omöjligt att köpa skivor numera - 2009-04-22 När framåtanda behövs blir bakåtsträvandet desto mäktigare - 2009-04-21 Svensk vs tysk fildelning - 2009-02-16 Går det att stoppa allt man inte tycker om? - 2008-12-19
--------------------
Jag vill dessutom passa på att göra som DN och länka till Farmorgun i Norrtälje. Jag blev riktigt rörd när jag läste om hur hon brinner för den här omdebatterade frågan.
På DN Debatt skriver Ulf Bjereld och Henrik Oscarsson från SOM-institutet mer om svenskarnas undersökta inställning till FRA-lagen. Är det inte fler som bryr sig så måste verkligen de som bryr sig skrika väldigt högt, för jag tycker inte riktigt att det där verkar stämma.
--------------------
Nyligen har andra bloggare tyckt att det varit intressant att skriva om 1984, Centerpartiet, FRA, Staffan Danielsson, samhälle, övervakning
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar