onsdag 19 november 2008

Går det stoppa allt man inte tycker om?

Vem är det egentligen som sitter och har all internet-makt i sina händer? Det måste ju vara ett gäng med människor som sitter och aktivt letar efter hemsidor som rör allt ifrån "politiska frågor, mänskliga rättigheter eller kvinnofrågor" till "Bloggar som varit kritiska eller stämplats som pornografiska och islamfientliga". [SVD] Jobbet att däremot hitta sociala nätverkssidor likande Facebook samt Youtube är väl inget direkt svårt jobb, men att skramla fram alla de andra sidorna? Riktigt tråkigt jobb skulle jag vilja påstå, men har man sedan i åtanke att ingen annan i Iran får tillgång till dessa sidor ger det en obehagligt stor makt till en liten elit.

Går det att spärra internet? Det gör det tydligen, till en viss gräns, vilket ger folket i Iran en stor nackdel mot resterande del av världens befolkning som inte har de spärrarna. Säkerligen finns det spärrar mot sidor även i Sverige, men de är det ingen som säger något om eller också är det ingen som vet om det... Jag spekulerar javisst, men jag har svårt att se att ingen vill lägga fingrarna på den makten även här. Det är däremot väldigt tråkigt att se att det går till på detta sätt i Iran.

Liknande inlägg:
1984 vs. nya lagar och regler 2009-05-18 Vilka idioter vi är - 2009-05-13 Intressant när direktiv och lagar går emot varandra - 2009-04-28 Omöjligt att köpa skivor numera - 2009-04-22 När framåtanda behövs blir bakåtsträvandet desto mäktigare - 2009-04-21 Svensk vs tysk fildelning - 2009-02-16

Inga kommentarer: