tisdag 21 april 2009

När framåtanda behövs blir bakåtsträvandet desto mäktigare


Jag hade bestämt mig för att inte blogga om Ipred, eftersom det redan finns tusen och åter tusen andra som har gjort just detta. Det har svängt hit och dit och turerna har varit många i politiken, i media och i bloggosfären, för att inte tala om i fikarummen, runt matborden och på studentkorridorerna. Nu har då till sist den omdebatterade lagen trätt i kraft under skämtdagen första april. I stort skulle man kunna ta det som ett ovanligt fult aprilskämt, men det verkar som om det blir allt annat än ett skämt utan ett tilltag med riktigt bister eftersmak. Nu verkar det däremot inte gå att låta bli längre...

Det var knappast förvånande att internettrafiken skulle gå ner i omfattning vid midnatt till den första april, men att den skulle störtdyka likt förtroendet för Socialdemokraterna har gjort den senaste tiden var i alla fall inget som jag trodde skulle ske. En måndag förmiddag för några veckor sedan tog jag igen den senaste helgens nyhetsrapportering och läste igenom fyra dagars DN med ganska klara besked: Ipred-lagen kommer att dra med sig en hel del saker som vi inte väntat oss.
Bahnhofs VD Jan Karlung skriver på Newsmill om att "Fildelningslagen är en ekonomisk katastrof" och det är verkligen ord och inga visor... Kommer det då verkligen att bli så illa? Lagen träder i kraft under en ekonomisk kris som sträcker sig över hela världen och det vi egentligen behöver nu är framåtanda, något som verkligen saknas då man ser denna bakåtsträvande lag. Hur denna lag har kunnat gå igenom och hur har egentligen lobbyarbetet sett ut, det kan man verkligen fråga sig. Det är mycket möjligt att det finns en massa svenskar som tycker att det är en bra lag, men var de befinner sig kan man undra eftersom det är protesterna som hörts mest ifrån alla läger.

I DN skrivs det om kritiken och lite av denna citeras Massiv kritik mot Ipred:
Medelålders skriver att ”Jag har aldrig fildelat tidigare i mitt liv, men nu är det ju ett måste för att visa de *#¤% att de inte kan skrämma oss!!! Upp till kamp, värna om de sista rättigheterna. Har just laddat ner ett fildelningsprogram och lärt mig hur det fungerar, det ska bli skoj”.
Det här må vara en individuell protest men det finns säkert många som resonerar på liknande sätt, precis som jag anar att många laddat ner några veckors behov av serier, film och musik nu precis innan lagen trädde i kraft. Jag anar att detta är en av orsakerna till det plötsliga dippet i internettrafik. Det är med all säkerhet en plötslig dipp som kommer att gå upp till tidigare nivåer allra senast om ett par-tre månader. Jonas Andersson skriver på Newsmill om liknande tankar han har:
Vi kommer alla minnas det spektakel som rättegången inneburit, men några långvariga följder för vanliga människors fildelningsmoral är inte troliga.

När jag pratat med vänner ifrån andra delar av världen, där det inte är lika vanligt med så bra internetanslutning som många av oss är bortskämda med i Sverige, så har de fascinerats över att sådana fantastiska koncept som exempelvis Skype kommer ifrån det lilla landet Lagom. En vän i Egypten skrattade så hon kiknade då hon fick reda på att vi i hela landet är knappa nio miljoner invånare och hon menade att vi nog borde slå ihop hela Skandinavien för att ens närma oss "lagom" storlek på ett land. Hur har då alla dessa innovationer kunnat komma ifrån en så liten befolkning här uppe i norr undrade hon? Bandbredden har säkert en del att göra med det hela, men även att så många av de senaste generationerna växt upp med datorn som sin bästa vän och som de tillbringar mest tid med... Niclas Strandh skriver på Newsmill om varför han tror att TPB uppstod just i Sverige. Nu bloggas det för kung och fosterland, samtidigt som det fildelas, spelas och inte att förglömma fördrivs oförskämt mycket arbetstid på sociala nätverkssajter som exempelvis Facebook. Vad händer sen?

Nu senast har jag försökt att sprida Spotify över världen, men fått reda på av Wikipedia att programmet vid lanseringen enbart var riktat mot Sverige, Norge, Storbritannien, Tyskland, Spanien, Italien, Finland och Frankrike. Det återstår väl att se hur många länder som får komma åt programmet framöver, kommer gränsen att gå vid de länder som idag fildelar mest och därmed även har bäst anslutningar? Jag undrar också hur stort uppsving Spotify fick i Sverige från och med första april...

Ipred och FRA-lagen är knappast något som bidrar till en lovande framtid för IT-sektorn i Sverige, även om de alldeles säkert kommer att leda till nya innovativa sätt att fortsätta att fildela utan att lämna spår efter sig. Redan idag betalar ju många för att slippa betala med anonymiseringstjänster! TPB har tydligen gjort en egen betaltjänst för just detta nu, med det nästintill komiska namnet ipredator. Publicerat i juli 2008 fann jag följande debattartikel i DN (felstavningen är i original): "FRA-lagen jagar bort IT-företag från Sverige"
Varför ska Sverige särskilja sig genom att ha den mest långtgående signalspaningslagstiftningen i Europa, och kanske till och med i välden?
Det kan man verkligen fråga sig... Är det kanske så att svenskarna bjuder in till att låta storebror övervaka varje steg och textrad? Det skulle vem som helst som ens slängt ett ögonkast mot en tidning eller blogg under det senaste året kunna svara nej på. Med tanke på att vi är ganska vana vid att bli övervakade i alltifrån klädbutiker, till spårvagnar och vid bankomater så är kanske steget inte så långt som det kunde ha varit till att all vår elektroniska trafik också blir övervakad, vad vet jag.

Jag undrar också hur länge som bloggosfären kommer att fortsätta att spy galla över FRA och Ipred, hur länge som det kommer att vara ett aktuellt ämne att skriva om? När kommer andra ämnen att ta över och vad skall bloggosfären få uppröras av härnäst? Det är svårt att se något som skulle kunna engagera och uppröra lika mycket i alla läger som dessa två lagar, men vad vet jag? The Pirate Bay-domen, Acta och Telecompaketet, tillsammans med EU:s copyrightförslag skulle kunna vara några alternativ.

Ett avtal som har potential att bli lika uppmärksammad är Acta och de förhandlingar som nu sker bakom stängda dörrar. Går detta igenom så kommer vi inte längre kunna lämna landet utan att det finns en möjlighet att få dator, mp3-spelare och usb genomsökta på jakt efter upphovsrättsskyddat material som film och musik. Just nu verkar det vara USA, Kanada, Japan, Schweiz och EU i första steget för att därefter inkludera allt fler länder. Det som jag mest upprörs över är att förhandlingarna är hemliga och att allmänheten inte får möjlighet att tycka och tänka eftersom det än så länge är ganska mycket hysch-hysch om vad som händer. Sedan 2001 har EU en så kallad öppenhetslagstiftning för att just öka insynen, något som nu verkar ha slagit helt fel...

I DN-artikeln EU röstar om friheten på internet citeras Eva-Britt Svensson (V) som är ledamot i Imco (Inre marknaden och konsumentskydd) som behandlar Telecompaketet som när det är klart kommer att kunna begränsa individens tillgång till internet:
- Men det här är ett problem. Det är väldigt svårt för medborgarna att få en uppfattning om vad det egentligen är vi beslutar om. Det är en demokratifråga. Om Telekompaketet går igenom har vi ett direktiv som ska godkännas och införlivas i den svenska lagstiftningen. Därför uppmanar jag alla som faktiskt värnar rätten till ett fritt internet att agera nu.

Lena Ek (C) är ytterligare en EU-parlamentariker som inte går med på riktigt vad som helst, hur hon stödjer tillägg 138 skriver hon om på sin blogg och får ett ganska massivt stöd i kommentarerna till sitt inlägg.

Det här är ännu en gång som det känns luddigt och något är på väg att gå igenom utan att det har stötts och blötts tillräckligt, är det egentligen någon som har tänkt på konsekvenserna av att begränsa internet? Liknar inte det den censur som vi i Västvärlden är så noga med att påstå att vi inte har, utan något som är mer förpassat till diktaturer? Vad är det som håller på och händer med EU och med Sverige i synnerhet? Var tog vår självbestämmanderätt och individens frihet vägen? Den är på god väg att försvinna om vi begränsar möjligheten att nyttja internet på det sätt som görs idag och genom att låta Staten vara vår överförmyndare och få möjlighet att titta på allt vi gör. Med övervakningskameror i varje gatuhörn, någon som sparar allt vi gör på våra datorer och alla samtal vi gör finns det inte längre något som kan kallas att värna privatlivets helgd. Vad har hänt med morötter för innovation och kreativitet, vad har hänt med att stödja entreprenörskap och få fram vettiga lösningar som alla parter kan bli nöjda med? På det här sättet skapas martyrer, något som Piratpartiets lavinartade medlemsantal sedan TPB-domen fredags kan bära vittne om och som Rick Falkvinge (pp) skriver om en hel del på sin blogg. Jag är rädd att domen inte leder till fler lagliga sätt att sprida musik och film, utan istället att de som utvecklar nya system kommer att välja att göra dem anonyma på pin kiv.

Det som vid det här laget börjar bli en klassiker är att ropa åt att det är hotet från terrorismen, skyddet mot upphovsrätten och exempelvis barnpornografibrott som gör att internet behöver regleras. Tidigare har internet varit en plats där oerhört mycket kan nås och utväxlas mellan olika parter, med det nya Telecomdirektivet verkar regleringen komma igång på riktigt. Jag undrar vad som kommer härnäst? Det här skall alltså vara ett demokratiskt samhälle, med tryck- och yttrandefrihet? Åsiktsregistrering nästa?

Apropå detta måste jag bara skratta lite och länka till Bodströms (s) blogg som han humoristiskt/skrämmande nog har döpt till Bodströmssamhället. Jag blev uppmärksammad på att han startat upp en blogg när jag läste Staffan Danielssons (c) blogg tidigare under dagen, läs gärna hans inlägg och roas av en likhet dem emellan...

Naturligtvis finns det en god tanke bakom att upphovsrättshavare ska få betalt för sitt arbete, men det måste väl ändå gå att få fram lagliga sätt att göra upphovsrättsskyddat material lika lätt tillgängligt som de skuggsätt som nu verkar användas mest. Det är helt enkelt för krångligt att betala och att det nu finns de som betalar för att slippa betala påvisar ju att det verkligen finns folk som är beredda att betala för en lättanvändbar tjänst, något som i mångt och mycket saknas idag. Spotify är ett steg på vägen, men de har inte all musik och de har inte film och ljudböcker... Jag väntar med spänning på vilka svenska nya företag som kommer att startas och växa över alla rimliga gränser för att "lösa" detta! Det är, om något, en sak som jag är övertygad om kommer att hända och jag hoppas att det finns tillräckligt med intresserade entreprenörer i Sverige som kommer att starta konkurrerande tjänster.

Liknande inlägg: 1984 vs. nya lagar och regler 2009-05-18 Vilka idioter vi är - 2009-05-13 Intressant när direktiv och lagar går emot varandra - 2009-04-28 Omöjligt att köpa skivor numera - 2009-04-22 Svensk vs tysk fildelning - 2009-02-16 Går det att stoppa allt man inte tycker om? - 2008-12-19

Ännu en länk:
EU ett steg närmare ett reglerat internet - DN 2009-03-30
--------------------
Nyligen har andra bloggare tyckt att det varit intressant att skriva om , , , , , , , , , ,

Inga kommentarer: