måndag 27 april 2009

Okunskap om politiken

Ibland är det så att man blir mörkrädd... Jag har pratat med en del vänner om de kommer att rösta till Europaparlamentsvalet den 7 juni och det har blivit ungefär 50/50 när det kommer till om folk bryr sig eller inte. Många som i vanliga fall inte bryr sig det minsta om politik menar att de kommer att lägga sin röst på Piratpartiet, bara för att... Det verkar vara det partiet som får många missnöjesröster i år.

Det finns också de som säger att de absolut inte ska rösta på något av riksdagspartierna, bara för att det kommer att se likadant ut framöver om de får fortsätta att inverka så mycket på dagens samhälle. De här personerna menar naturligtvis på att Sverige behöver en förändring och att det bara kan ske om det blir något slags maktskifte, även om det blir på EU-nivå så kan det skrämma de etablerade partierna till förändring. Återigen gäller det missnöjesröstning.

Jag har däremot inte hört så många som vet vad de ska rösta på och har som målsättning att alltid göra sin röst hörd, när de har möjlighet till det vid val. De röster som verkar påverka mest, åtminstone i min bekantskapskrets, verkar vara fyllda av missnöje. Jag tycker att det är skrämmande att det är så få som bryr sig. I texten nedan finns en ännu större okunskap än vad jag är van vid att möta och jag hoppas innerligt att den inte är så utbredd...

Change you can't believe in
Pendeltåg, Stockholm

Två tonårstjejer ~17 sitter och pratar om politiska partier. Tjej 1 är självsäker och förklarar för sin kompis.

Tjej 1: Alltså vi har Socialdemokraterna. De är röda. Och vänstern, de är vänster. Och sen Centern.

Tjej 2: De är i mitten, typ, det hör man.

Tjej 1: Nej, de är vänster. De vill typ verka som att de är i mitten men de är vänster.

Tjej 2: Sverigedemokraterna, då?

Tjej 1: Ingen aning.

Tjej 2: Nästa gång får vi rösta. Jag kanske röstar på Miljöpartiet.

Tjej 1: Det spelar ingen roll vad man röstar på. Det är alltid sossarna eller moderaterna som vinner. Alltså, om typ Miljöpartiet skulle vinna skulle det inte spela roll, för de är ändå ett så litet parti.

Tidigare inlägg från Tjuvlyssnat:
Tjuvlyssnat - 2009-04-24 Raggningsrepliker - 2009-04-14 Tjuvlyssnat - 2009-03-30

Tidigare inlägg om Europaparlamentsvalet:
Rösta 7 juni - 2009-04-07 Långa köer för att få rösta - 2009-04-23

--------------------
Nyligen har andra bloggare tyckt att det varit intressant att skriva om , , , , , , ,

Inga kommentarer: