fredag 22 maj 2009

Socialist Sweden

Som alltid är det intressant att läsa vad Hanna Wagenius (C) skriver om och nu dyker hon även upp på NEO-bloggen med ett ganska tankeväckande inlägg om hur djupt rotad socialdemokratin är i det här landet.

Ofta är det till och med så att man knappt ens reagerar på en del saker som borde vara självklara att de egentligen är ett arv ifrån det långa Socialdemokratiska styret. I ett land där Socialdemokraterna varit i regeringsställning nästintill oavbrutet sedan 1932 (med några få och kortare avbrott) får partiet verkligen en särställning.

Det är extra intressant när man försöker förklara för en person som aldrig satt sin fot i Sverige hur det politiska klimatet och hur den politiska traditionen ser ut här. Jag vet inte hur många gånger när jag har haft just denna diskussion och i synnerhet amerikaner verkar tro att vi är ett gäng med socialister här uppe i Nordeuropa och inga förklaringar biter på denna föreställning. Följande två korta inslag är i mina ögon och öron mycket underhållande, även om kommentarerna till inslagen var ganska varierande. Naturligtvis är det generaliserande och man får ta det för underhållning och inte som en dokumentär, något som helt klart inte alla klarar av:

The Daily Show With Jon StewartM - Th 11p / 10c
The Stockholm Syndrome
thedailyshow.com
Daily Show
Full Episodes
Economic CrisisPolitical Humor

... och del två:
The Daily Show With Jon StewartM - Th 11p / 10c
The Stockholm Syndrome Pt. 2
thedailyshow.com
Daily Show
Full Episodes
Economic CrisisPolitical Humor

Det är inte så förvånande att läsa i Wagenius inlägg att:
"Bilden av socialdemokrati som normaltillståndet är inramad och upphängd. Även om det finns yngre människor som vågar ifrågasätta den, så är det en helt annan generation som har makten, och den tänker sannerligen inte släppa taget om den."

Vi får väl se vad som händer framöver och Europaparlamentsvalet är ett bra exempel på att det faktiskt går att få unga att engagera sig och driva frågor som är viktiga för dem. Det var längesen jag hörde det pratas om klimathot och miljö, något som bara för något år sedan var viktiga och stora frågor för unga, nu är det istället vår tillgång till och statens insyn i hur vi använder internet som debatteras. Som alltid tycker jag att engagemang är fantastiskt och jag gillar när människor bryr sig om vad som händer i deras omvärld och inte bara accepterar det som händer - för att det alltid varit så - utan istället protesterar och säger stopp.

Det som egentligen förvånar mig mest, förutom att vi inte märker hur indoktrinerade med socialdemokratiska värderingar vi har blivit, är att det inte är fler som intresserar sig för hur vår frihet hela tiden begränsas och detta under en alliansregering...

Jag vet hur jag för bara några månader sedan sa att jag aldrig skulle börja blogga om FRA, för att det helt enkelt var så många andra som gjorde det - och hur intressant kunde det egentligen vara? När jag sedan fick kommentaren att om jag väl började läsa på så skulle jag nog också reagera starkt så var jag naturligtvis tvungen att börja ta reda på mer. Hela tiden när det gäller frågor som blåses upp i media och i andra forum så får man vara kritisk till informationen och varifrån man väljer att inhämta sin information. Ryktesspridning går snabbare än någonsin över internet och något som börjar som en viskning kan snart bli något som skakar marken under våra fötter om vi inte håller i oss.

Nu skulle jag kunna skriva ett långt inlägg om oegentligheter i de svenska förtidsröstningslokalerna, men det kanske bara blir att sprida på vad som börjat som ett rykte... Piratpartiet har åtminstone instruktioner för hur man ska bära sig åt för att rösta på dem om det skulle saknas röstsedlar.

Är det då så allvarligt, det som händer i Sverige just nu? Det finns bara ett svar på den frågan och om du inte har ett svar på den så uppmanar jag till eftertanke och att sedan ta reda på mer, så värst svårt är det inte.

Liknande inlägg: Ohederliga tester - 2009-05-21 Förändringens vindar - 2009-05-19 Okunskap om politiken - 2009-04-27 Rösta 7 juni - 2009-04-07 Långa köer för att få rösta - 2009-04-23 Statistik ljuger aldrig, eller? - 2009-04-14

Andra som bloggat om detta: Jens O. 2009-05-21 Scaber Nestor 2009-05-21
--------------------
Nyligen har andra bloggare tyckt att det varit intressant att skriva om , , , , , , , ,

Inga kommentarer: