fredag 5 juni 2009

Det var längesen vi köpte grisen i säcken

Det här inlägget började jag skriva som ett svar till Daniel Sturesson (kd) på ett av mina tidigare inlägg (här) men det växte och gick utanför detta så jag postar det här som ett nytt inlägg.

Det är inte bara Piratpartiet som får fundera på till vilken grupp de skall ansluta sig efter valet... Läser man Henrik Alexandersson framgår det ganska tydligt att den frågan även borde ställas till Moderaterna, som nu dessutom går bakåt i mätningarna... Det händer verkligen saker ute i Europa nu, så nu gäller det att hålla i hatten och inte bara följa med strömmen. Är det så konstigt att stå upp för det man tror på och försöka göra det mesta man kan för att driva de frågor som är så mycket viktigare än alla andra frågor tillsammans, med de till buds tillgängliga medlen?

Naturligtvis finns det oerhört många frågor som tas upp både i Europaparlamentet och i riksdagen och man kan inte vara insatt i alla, även om man tillhör ett parti som har valt en position gällande många av dem. Problemet är ju bara att det sällan går att finna ett parti som man håller med helt och fullt utan att det hela tiden blir en slags avvägning. Den avvägningen ser olika ut för alla och en del väljer att fokusera på en eller flera frågor som de finner viktigast och sedan få "resten" på köpet. När jag velade som mest inför hur jag skulle göra i årets Europaparlamentsval fick jag rådet av en av mina bloggläsare att antingen leta efter en värdegrund som står nära ens egen, eller välja sakfråga.

Jag har sett många som kallar Piratpartiets politik för att "köpa grisen i säcken", men vad kan man kalla det när det gäller de etablerade partierna som går ut med ett valmanifest, med vallöften och bedrägligt vackra ord och sedan står där efter valet och efter några år och inser att det har blivit helt annorlunda? Då får man stå där, som pojken som sålde smöret och tappade pengarna. Väljer man Piratpartiet vet man i alla fall vilka frågor som inte kommer att försvinna i någon kompromiss någonstans längs vägen. I Kent Perssons (m) inlägg finns det många kommentarer som gäller ungefär detsamma som jag försöker säga här, läsvärda...

I gårdagens slutdebatt inför valet nu på söndag stängdes Piratpartiet ut av svt, något som jag skrev om i det ursprungliga inlägget (här). På SvD menar man att det kan gynna dem, jag hade oavsett om det gynnar eller missgynnar dem, helst sett att Christian Engström (pp) fick delta!

Det är naturligtvis klokt att välja ett parti som står för något man själv stödjer och ännu hellre brinner för, samt att sedan välja en representant inom det partiet som har åsikter som står nära ens egna. Det är däremot ett stort problem att partierna säger sig stå för en sak och visar sig stå för något annat.

När man ska kunna "allt litegrann" så kan man ingenting särskilt väl och jag vet inte om jag vill ha sådana representanter i Europaparlamentet... Är det inte egentligen det som är att köpa grisen i säcken, att få någon som inte riktigt vet vad den är med och röstar fram för förslag utan lyssnar till "experter" och kanske inte ens tänker efter ordentligt själv?

Som en följd av detta har det även klagats på att valda piratpartister i Europaparlamentet endast kommer att göra en del av det de andra ledamöterna förväntas göra men ändå uppbära full lön. Även denna punkt har Henrik Alexandersson bemött i ett utmärkt blogginlägg.

Jag väntar med spänning in valresultatet, jag är säker på att många kommer att bli mycket förvånade av resultat och valdeltagande.

Andra inlägg på liknande tema: (pp) utestängda från debatten i svt - 2009-06-03 Att rösta eller inte rösta och på vad - 2009-05-25 Socialist Sweden - 2009-05-22 Ohederliga tester - 2009-05-21 Förändringens vindar - 2009-05-19 Okunskap om politiken - 2009-04-27 Rösta 7 juni - 2009-04-07 Långa köer för att få rösta - 2009-04-23 Statistik ljuger aldrig, eller?
- 2009-04-14
--------------------
Nyligen har andra bloggare tyckt att det varit intressant att skriva om , , , , , , ,

Inga kommentarer: