tisdag 10 mars 2009

16-åring skjuten i Bålsta

För bara några dagar sedan så vet jag att jag nämnde i förbigående att det är så skönt att vi inte har liknande vapenlagar i Sverige som de har i USA. Skillnaden är också klart märkbar om man jämför med Finland. Tydligen räcker det inte till... Nu har en 16-åring skjutits i Bålsta, utanför Stockholm, efter att han har viftat med "något pistolliknande" och samtidigt uppträdde underligt. Det var polisen som kände sig hotad och sköt pojken i benet.

Det var visst "bara" en soft air gun, men det är inte lätt att se skillnad på det och äkta vara. Det gäller att ta det säkra före det osäkra och polisen har inte ett särskilt tacksamt jobb idag. Det har pratats om både det ena och det andra i samma andetag som poliskåren nämts den senaste månaden och jag anar att nu kommer de säkert att råka i blåsväder igen.

Barn och ungdomar skall inte ha tillgång till vapen, vare sig det är av mindre eller större modell. Egentligen borde inte heller vuxna ha det, men det kan vara ganska svårt att genomföra i praktiken. Igår gick det ett avsnitt av "Öga mot öga" i SVT1 där brottsoffer får möta förövare och vi följer dem för att se båda sidor. Igår handlade det om en butiksägare i Malmö som blivit rånad av två ungdomar och efter rättegången inte ens vågade ha kvar sin butik. Gärningsmännen verkade relativt ångerfulla och straffades med samhällstjänst, på det viset kunde de gå kvar på gymnasiet och åtminstone få möjligheten att slutföra det. Mannen som ägde butiken hade dock fortfarande ett svårt och klart oberabetat trauma med sig och fick skadestånd på 27900 kronor. 27900 kronor. Jag måste säga det igen, då det egentligen är en struntsumma i sammanhanget. Han klarar inte av att ha kvar sin butik och blir på det stora hela så mycket mer drabbad än vad 27900 kronor skulle kunna ersätta.

Våldet kommer snart in i var mans vardagsrum...

Tidigare inlägg om detta:
Mot vem kommer häxjakten att riktas nästa vecka 2009-02-06 Knivar och ungdomar 2008-10-21 Skolmassaker eller dagismassaker... 2008-10-01

16-årig pojke skjuten av polis i Bålsta - DN 2009-03-10 16-årig pojke skjuten av polis - Aftonbladet 2009-03-10 Man sköts i benet av polis - SvD 2009-03-10 Öga mot öga - SVT

Länkat till detta inlägg: En eloge till Bålsta-polisen - Laxrom-bloggen
--------------------
Nyligen har andra bloggare tyckt att det varit intressant att skriva om , , , , , ,

2 kommentarer:

Anonym sa...

Det där med skadestånd är svårt. Att kräva brottslingar på pengar är oftast lönlöst, för de har inga pengar. Det är staten och brottsofferfonden som får gå in. Hur mäter man en skada? Som sagt, det är svårt..

Pumlan sa...

Det är svårt och jag anar att det finns noggranna regler för hur sådana döms ut, men när jag hörde om detta och fick se situationen lite snabbt så kändes det bara fel...

Naturligtvis måste pengarna komma någonstans ifrån och skadestånden kan inte vara hur stora som helst, men man måste på något vis sätta det i proportion till det som hänt och den skada brottsoffret har lidit. Det går knappast att bara kräva ut högre skadestånd av de som har möjlighet att betala, eftersom då brottsoffret påverkas direkt av vilken ekonomi förövaren har, vilket låter lite underligt i mina öron.