fredag 6 mars 2009

Diplomater hit och programledare dit

Efter att ha hört reaktionerna efter programmet "Diplomaterna" som SVT sänt nyligen så blir jag lite fundersam. Jag har verkligen svårt att tro att det som presenterats i dessa avsnitt kan på något sätt vara representativt för hur Utrikesdepartementet arbetar och vilka riktlinjer som diplomater får. Det låter snarare som om det är en reporter som vill göra sitt livs reportageserie och på det sättet gräver reda på det som har "störst allmänintresse", det vill säga sådant skräp som oftast återfinnes i Aftonbladet och som skall sälja lösnummer. Naturligtvis är det viktigt att sådant här kommer fram i ljuset, men myntet har fler sidor och framför allt så finns det fler mynt i portponnän. Utrikesminister Carl Bildt (M) skriver idag på sin blogg:
"efter vad jag förstått sade nog programserien mer om Sveriges Televisions sätt att ibland arbeta än om utrikesförvaltningens dito.

Den kommentaren har av allt att döma inte sänts.

Håller man på i flera år är det inte så konstigt att man hittar ett och annat som kan ryckas ut för att ge den bild man bestämt sig för."

Det är bara att hålla med och tyvärr gäller det här inte endast den här vändan, utan ganska många andra liknande situationer som det rapporteras om nyligen. Media skall vara opartiska och skildra verkligheten som den är, men det finns inte många som klarar av detta... Allt som vi ser är färgat av den som kommit med idén, den som valt att framställa den och de som förmedlar den, detta blandat med hur individen uppfattar den kommer att leda till rakt motsatta tolkningar även om det är en enkel fråga det handlar om.

Det finns inget som är svart eller vitt. Ingenting. Det mesta är någonstans däremellan och de extrempunkter som kanske kan tänkas vara svarta eller vita finns egentligen inte mer än i fantasin och i teorin.

Inom och utom UD jobbar det väldigt många människor med lika många olika projekt och på många platser, det finns de som jobbar länge och de som är nya, såväl som att det finns de som har en lång utbildning och erfarenhet med sig och de som inte har det. Skall det vara så svårt att förstå att folk är olika och att några rötägg inte betyder att hela laggen är röten? Precis som det går att finna guldkorn utan att förutsätta att det är en guldåder man funnit?

Hur det går med diverse rättegångar som är igång runt i landet nu och hur det kommer att lösa sig med de här diplomaterna framöver får vi vänta och se, men jag förutsätter att på samma sätt som finansminister Anders Borg (M) får fundera över vad som sker inom AP-fonderna så bör nog UD ta sig en funderare över hur de kontrollerar sina diplomater.

Fega UD offrar Klas Ljungberg - Expressen 2009-03-03 Diplomaterna fortsätter att uppröra - SVT 2009-03-02 Diplomaterna - en serie om verkligheten - SVT Lever ljuva livet som diplomat - Aftonbladet 2009-01-21 SVT backar inte trots UD-kritik - SvD 2009-01-23
--------------------
Nyligen har andra bloggare tyckt att det varit intressant att skriva om , , , , , , ,

Inga kommentarer: