tisdag 17 mars 2009

Vem vann debatten?

Den stora frågan nu efter en halvtimmeslång debatt på bästa sändningstid på SVT mellan oppositionsledare Mona Sahlin (S) och statsminister Fredrik Reinfeldt (M) är naturligtvis:

Vem vann debatten?

Jag undrar dessutom hur många gånger som Sahlin sa "jobb" samt "välfärd" och hur många gånger som Reinfeldt påpekade att statens kassa inte är outsinlig, som han menade att Sahlin måste tro. Välfärden skall försvaras och pengar skall skjutas till precis överallt, enligt Sahlin. Liknelsen med att "det är som att ge de amerikanska bildirektörerna nyckeln till sedelpressarna" (lite osäker på ordalydelsen) från Reinfeldts sida fick i alla fall mig att le framför tv:n...

Sahlin kunde knappt hålla sig till ämnet i en enda fråga utan kom hela tiden tillbaka till jobben och välfärden. På något sätt lät det lite som inför valet när Alliansen hela tiden pratade om jobb, lite underligt att höra det ifrån Sahlin, även om hon när hon skulle utvecklade det inte var lika rak. Det hon däremot menade med jobben var att folk skulle behålla jobben, inte att det skulle skapas nya jobb... Utbildning var alltså det lite tvetydiga svaret.

Reinfeldt var självfallet inte lika tvärsäker i sina svar som Sahlin var, som hon har en chans att vara i opposition. Det är mycket lättare att kritisera någon annan än att själv komma med genomförbara förslag.

Snabbfrågorna på slutet blev heller inte så snabba. Reinfeldt vill inte förbjuda religiösa friskolor, men Sahlin är tveksam och skruvar på sig. Sahlin tycker att lärarnas löner är för låga, Reinfeldt ville inte uttala sig om särskilda yrkesgrupper. Ingen av dem var emot att mer resurser skjuts till för kronprinsessans bröllop.

Överlag var det inte en så spännande debatt, det var helt enkelt för mycket som skulle klämmas in på lite för kort tid. K-G Bergströms sista program blev inte hans bästa, jag tycker inte att han pressade dem så mycket som han borde ha gjort och jag tycker också att de kom undan lite väl lätt. Jag är däremot tacksam för att han kunde avbryta och gå vidare, annars hade Sahlin stått där fortfarande och pratat om att Reinfeldt bara vill satsa på kärnkraft och inte på jobb.

Jag undrar lite över hur Sahlin får ihop ekvationen. Hon menar på att staten bör satsa på utbildningar för de människor som går ut i arbetslöshet från industrin nu, så att Sverige kan stå rustat när konjunkturen vänder. Reinfeldt upplyser om att det finns 10.000 högskoleplatser lediga. Skall vi prata om att satsa på en framtida utvecklad industri i Sverige vore det nog lämpligt att några utav de tomma ingenjörsplatserna blev tillsatta, istället för att dessa människor får gå på stödåtgärder. I det läget kanske det kan vara lämpligt att tänka en gång till innan de där dumheterna om att begränsa studiemedel till fyra år blir allvar.

Sahlin undrar också om vi kommer att ha någon industri kvar, då de omtalade - och väldigt eventuella - framtida nya kärnkraftverken kommer till stånd. Billig el är en grundförutsättning för en elintensiv industri... Välutbildad och spetsutbildad arbetskraft är också det... Jag undrar jag, hur det kommer att se ut framöver. Någon som verkar än mer förvirrad är just Sahlin, som aldrig tycks bestämma sig vad hon vill skall hända med Saab, något som även Reinfeldt tog poäng på genom att påpeka i dagens debatt.

Sverige kommer att ha kvar industri, men det kanske inte är säkert att industrin alltid kommer att tillverka samma saker... Sverige kommer att skapa nya jobb i fotspåren av den kris som vi av allt att döma halkar djupare och djupare ner i, det kanske inte är samma jobb som funnits tidigare, kanske inte inom samma branscher, men det som händer nu är inte det som för all tid framöver kommer att leda till att Sverige aldrig hämtar sig. Tyvärr är det ofta så det låter på politiker och näringsliv...

Tidigare inlägg om detta:
Sahlin ger ett förvirrat uttryck och Olofsson är säker - 2009-02-19
Äntligen förlovning! - 2009-02-24

Rakt på med K-G Bergström del 10 - SVT Play 2009-03-17 Rakt på med K-G Bergström - SVT 2009-03-17 Oenighet om kommunpengar - SVT 2009-03-17 Sahlin: Han är värd alla lovord - SVT 2009-03-17 Reinfeldt: Kommunerna har eget ansvar - SVT 2009-03-17 Reinfeldt tvekar om kommunerna - SvD 2009-03-17 Mest finanskris i partiledardebatt - DN 2009-03-17 Fyra år kan bli ny gräns för studiestöd - DN 2009-02-26
--------------------
Nyligen har andra bloggare tyckt att det varit intressant att skriva om , , , , ,

Inga kommentarer: