tisdag 18 augusti 2009

Storskaliga militära övningar runt Östersjön

Nu verkar det vara klart... Rysslands försvarsminister har i alla fall uttalat sig om att fartyget Arctic Sea har kapats och att de nu även fått tag på förövarna. Ryssar, letter och ester skulle de åtta visst vara, uppger TT, här i DN. I SvD kommer TT med mer information nu.

Scrollar man ner ytterligare på DN:s förstasida idag så hittar man en i mina ögon minst lika intressant artikel. Det handlar om Zapad 2009, en uppföljare på Zapad 1981, och är en storskalig militär övning runt och i Östersjön. Det är Ryssland som övar och Zapad betyder tillika "väst" på ryska. Tanken på att de dessutom övar med att fälla pansar med fallskärm, något som knappast borde vara aktuellt vid försvar utan snarare vid offensiv, får mig att undra lite... Wiseman skriver också om detta, samt ytterligare övningar som ryssarna håller på med just nu.

Nordstream, Arctic Sea, ett yrkesförsvar i Sverige, förflyttning av ryska fartyg från Svarta havet till Östersjön... Ja, inte tycker jag att det låter så värst lovande för stabiliteten runt och i Östersjön.

Russia Today har också ett inslag om tillslaget.
Tidigare blogginlägg:
Puts väck! Vad hände med Arctic Sea? - 2009-08-17 Raka puckar från överste Pellnäs - 2009-01-18 Energiförsörjning och beroende - 2009-01-14 Energiberoende - 2009-01-13
Chefsingenjören har också lite tankar om detta.
--------------------
Nyligen har andra bloggare tyckt att det varit intressant att skriva om , , ,

Inga kommentarer: