måndag 24 augusti 2009

Regeringen KU-anmäld av Pagrotsky

Det är många gånger jag har förfärats över vad jag snubblar över på bloggar och i tidningar, vad som sägs på nyhetssändningar och inte att förglömma i morgonsoffan på tv. Nu satte jag precis kvällsteet i halsen när jag råkade på en nyhet som har några veckor på nacken, men som har gått mig förbi.

Det är Leif Pagrotsky (s) som har tagit sitt ansvar och KU-anmält regeringen för en i mina ögon helt sanslös åtgärd. Regeringen ville ha godkännande att de kunde förhandla med USA om hemliga bankuppgifter och bar sig otroligt klantigt åt. Detta var visst oerhört brådskande, trots att de haft gott om tid innan, så riksdagsledamöterna fick ett sms som löd:

”Brådskande skriftligt samråd angående A-punkt rörande förhandlingsdirektiv för förhandlingar mellan EU och USA om ett avtal om tillgång för USA:s finansministerium till betalningsmeddelanden för att förebygga och bekämpa terrorism och finansiering av terrorism finns inom kort på mailen. Ev. synpunkter senast kl. 10.30 i dag. Tyst medgivande gäller.”

Tyst medgivande gäller. Egentligen behöver jag inte säga mycket mer, mer än att det var ungefär en halvtimma mellan det att meddelandet skickades och tidpunkten de krävde svar. För ledamöterna gällde det alltså att släppa allt vad de hade för händer, kasta sig över en dator för att läsa in sig på frågan...

Så här ska det inte kunna få gå till. Tyst medgivande gäller.

Tillägg: Det här är visst inget ovanligt, om man får tro Johan Linanders (c) förklaring angående sms- och mejlförfarande samt A- och B-punkter. Det går att läsa från kommentar 11-19 angående detta, även om grundinlägget handlar om något helt annat.

Erik Hultin
(c) och Håkan Larsson (c) skriver också om detta.
--------------------
Nyligen har andra bloggare tyckt att det varit intressant att skriva om , , , , , ,

1 kommentar:

Sami Korpela sa...

För att få en mer färgad bild av händelseförloppet kan du läsa Cicilias Malmströms blogginlägg: http://tinyurl.com/n52z2p