lördag 27 februari 2010

Hjälp att hjälpa

Många gånger kan det kännas tungt att tänka på att det är så många i världen som har så otroligt dåliga förutsättningar för att leva. Katastrofrapporter avlöser varandra och det känns hopplöst då man ser bilder i tidningar, i nyhetssändningar och i mail. Bilderna väcker ändå tankar och får många av oss att göra en insats. Ibland är det så lätt att hjälpa.

Efter dagens jordskalv utanför Chile och Peru kommer tsunami upp på tapeten igen och det kanske blir början till ännu en omgång av hjälpsändningar. Tyvärr är det ju som så att det är så mycket som glöms bort när nästa stora katastrof kommer, när nyheterna svalnar och fokus hamnar någon annanstans. Ibland är det så lätt att glömma att hjälpa.

One dollar is a fortune
menar IKEA. Även om det inte känns som om månadsbudgeten räcker till en månatlig donation till någon av de många hjälporganisationer som finns kanske en Sunnanlampa kan vara något? Ibland är det så lätt att hjälpa.

Det finns många, mig själv inkluderad, som skräms av de höga arvoden som höga chefer i hjälporganisationer får. För ett antal år sedan när jag för första gången snubblade över Röda Korset i Sverige och det arvode som de högsta cheferna fick lovade jag mig själv att inte skänka fler av mina surt förvärvade slantar till den organisationen. Nu är det uppe på tapeten igen och styrelseordförande Bengt Westerberg avstår sin ersättning fram till maj i år. Det är tydligen medlemsavgifterna som bekostar deras ersättningar och inte de insamlade pengarna. Ibland är det så lätt att glömma att hjälpa.

Jag fortsätter dock att köpa saker och ting på Röda Korsets butikskedja Kupan (hitta din butik här). 50-öringarna som går ur bruk 1 oktober 2010 kommer att samlas in och gå till projekt i Sverige och insamlingsbössor kommer att finnas på ICA-butiker och SEB-kontor runtom i landet. "Ge oss det minsta du har" kallas insamlingen. Konsumbutikerna arbetar med kooperation utan gränser där du kan runda av till närmaste hel krona när du handlar och låta de slantarna gå till välgörande ändamål, se bistånd på köpet. Ibland är det så lätt att hjälpa.

DN har en lång lista med hjälporganisationer som de publicerade efter tsunamin i Asien. De hjälper dig att hjälpa.
--------------------
Nyligen har andra bloggare tyckt att det varit intressant att skriva om , , , , , , ,

Inga kommentarer: