fredag 12 februari 2010

Är de verkligen poliser?

Som en person som är uppväxt i Sverige har jag fått med mig en del saker som jag brukar kalla för "allmänt vetande" och som inte bör förväxlas med sunt förnuft. Allmänt vetande för mig är sådant som man har lärt sig genom att leva i ett samhälle, gällande oskrivna regler men även en någorlunda säker uppfattning om hur lagen ser ut och fungerar.

Allmänt vetande kan vara att man inte kissar på allmän plats och om det verkligen skulle knipa så får man i alla fall se till att ingen ser en... En annan sorts allmänt vetande är att man betalar för något man tar med sig från en butik men att man kan pruta ner priset på prislappen mycket mer än vad man tror från början.

Jag har också fått med mig att polisen i det här landet har en slags uppförandekod och klara regler angående hur de får bete sig mot gemene man. Det verkar dock vara en grav missuppfattning från min sida om man får tro på den text, de foton och den film som tuggarna postar.

EDIT: Killen som skriver om historien, Jesper Nilsson, återfinns även på tv4-nyheterna i ett inslag om planka.nu

EDIT2: Skrattade gott åt j0h2n:s kommentar på Flashback och det är bara att hålla med "60 000~ views och öker stadigt.. Även om inget kommer hända lär det inte bli mycket mer civilarbete i tunnelbanan för deras del..."

Det verkar som om poliserna har anmält Jesper Nilsson för brott mot PUL. Nyheter24 publicerar därmed namnet på en av poliserna och namnet på den andra är väl bara en tidsfråga, båda ifrån Stockholms ungdomsrotel.

Andra bloggar: Scaber Nestor, Magnus Andersson, Kulturbloggen, Mina Moderata Karameller
Flashback finns det en tråd som växer hela tiden...

Media: SR, SR2, SvD:s ledarblogg, Nyheter24, SvD, DN

--------------------
Nyligen har andra bloggare tyckt att det varit intressant att skriva om , , , ,

3 kommentarer:

Anonym sa...

Det där med PUL var väl något de försökte med först, men sen upptäckte att Nilssons blog har en ansvarig utgivare och därmed kan inte PUL användas. Nu säger ju en på Söderpolisen att anmälan som polisen ska göra på måndag inte har någon brottsrubricering än. Men de är tydligen övertygade om att Nilsson gjort något brottsligt.

Det vore ju väldigt intressant att vet exakt VAD brottet handlar om när en journalist tar fotografier på allmän plats. Om polisen nu anser att detta är brottsligt och journalisten döms för detta (vad han nu skulle kunna dömas för?!) så är det anmärkningsvärt i allra högsta grad.

Snarare luktar det väl tjänstefel från de poliser som skyddar de här korrupta galningarna som glassar runt i tunnelbanan.

Det är en otäck historia eftersom ingen polis hittils gått ut och sagt: "Vi hade fel."

Det är verkligen tragiskt att polisen inte ser vad som har hänt. Den här historien har nu blivit en toppande riksnyhet och Jespers blogg har fått kring 100,000 träffar IDAG. Det är 1% av Sveriges befolkning som läst BARA HANS BLOGG! Och resten vet om det genom riksmedia.

Detta är en extremt allvarlig törn i polisens förtroende. Om de inte ställer detta tillrätta med en ordentlig utredning och ordentliga tillrättavisanden av de här två poliserna - då kommer nog polisens arbete att vara väldigt svårt i framtiden. Förtroendet blir noll. Och detta drabbar de BRA poliserna!

Det är OTÄCKT om vi får lågt förtroende för polisen. Nu snackas det om politiska efterspel i och med Piratpartiet och LOB-lagen (Schwartz). I såfall kan det få extrema följder för polisens jobb även där.

Viktigt är här också att allmänheten lärt sig något viktigt: vi MÅSTE fotografera oftare på allmän plats. Det är det enda sättet att bli av med dåliga poliser.

Det här är en vädldigt allvarlig händelse som troligen kommer att få jobbiga konsekvenser för alla inblandade - och oss andra.

Anonym sa...

Herrejösses! Svensken HAR redan lågt förtroende för polisen och inte blir det bättre av sånt här.

Pumlan sa...

De skall göra en anmälan, men vet ännu inte för vad? Det där låter helt sanslöst... Jag väntar med spänning på fortsättningen i denna såpan!

Troligtvis har det här rört runt en hel del i de egna leden och jag är säker på att det diskuteras hej vilt på polisstationer runt om i landet. Det är väl knappast det första polisen gör att gå ut i media innan det har gjort en utredning och det klargjorts exakt vad det är som hänt... Därför blir det hela ganska ensidigt så här till en början, men vi får väl som sagt se vad som händer på måndag.

Det är heller knappast första gången som poliser är i blåsväder, heller med all säkerhet inte heller sista. Varje gång sånt här händer kommer förtroendet för polisen och för myndigheter rent generellt att få sig en törn.