fredag 24 april 2009

Sexbrott prövas inte av domstol, eller?


Ord står mot ord. Det här är den klassiska positionen i många fall där det handlar om flickor och kvinnor som har blivit utnyttjade. Tydligen ligger det mycket problematik i hur tvång kan beskrivas och bevisas, för att inte säga hur en beroendesituation kan tänkas att bedömas. I Sverige lever vi i ett synnerligen sekulärt samhälle, där kyrkan är skild från staten och så ska det vara. Hur kommer det sig då att kyrkan helt plötsligt sätter sig över staten och rättsväsendet och beslutar sig för att ta helt egna beslut när det kommer till kritan? Jag hade hoppats att Svenska kyrkan hade lärt sig något av mer obskyra sekter och andra kyrkor som varit lite mer luddiga med begreppen, men icke.

I dagens DN finns det med en insändare ifrån Angelica Karlsson, journalist och medlem i Svenska kyrkan samt Siri Jonsson ifrån Kvinnofridsgruppen. Den här insändaren jag har tyvärr inte hittat i elektronisk form så jag får nöja mig med att hänvisa till pappersversionen och insändaren med den ganska skrämmande rubriken "Sexbrott ska prövas i domstol - inte i kyrkan". Det är väl ändå självklart? De skriver om en 16-åring som varit med i kyrkans ungdomsgrupp och fått hjälp och stöd av en manlig präst och hans fru då flickan led av svår anorexi. Från denna ålder skall de ha haft en sexuell relation. Hur kan detta inte ses som en beroendesituation? Vid 22 års ålder ska den unga kvinnan ha tagit sig ur relationen med hjälp av terapi. Tydligen har hon, trots denna period fastnat för prästyrket och är nu prästkandidat.

Trots denna sexuella relation med minderårig som prästen har erkänt, får han fortsätta som präst eftersom beroendesituationen inte är tydlig. Domkapitlet har beslutat att han får en treårig prövotid, det är bättre än inget, trots att de var oeniga i sitt beslut. Ord står mot ord, enligt den unga kvinnan ska det ha handlat om tvång, enligt mannen om en frivillig sexuell relation. I Svenska kyrkans egna broschyr (.pdf) står det klart och tydligt att:
I fall där det finns misstanke om brott ska polis sköta utredningen.
De har helt klart lyssnat mer på den manlige prästen än på den unga prästkandidaten, vilket i sig är ganska skrämmande. Ord står mot ord och vems ord betyder egentligen mest? Vidare i broschyren står det:
Kyrkan ska stå för trygghet, omsorg, respekt och ärlighet. När sexuella övergrepp sker i kyrkliga sammanhang varken vill eller kan man tro att det är sant. Ibland försöker man släta över, förlåta och gå vidare istället för att se allvaret i det som hänt. Det motiveras inte sällan med att vi ”inte vill skada kyrkans anseende”. Detta kan leda till att den utsatte blir misstänkliggjord, att övergreppen kan fortsätta och att det tar ännu längre tid innan någon inser allvaret i det som skett.
En annan situation som Domkapitlet har fått ta ställning i gäller en kvinnlig präst och en 15-årig pojke. I det här fallet hade utomstående menat att det återigen hade kunnat vara galet med att pojken var i beroendeställning av prästen. Tydligen har det inte funnits någon sexuell relation utan de har "haft känslor för varandra", men jag kan inte låta bli att undra hur det hade sett ut om det varit omvänt i det här fallet. Hur hade det varit om det varit en kvinnlig präst i det första exemplet och en manlig präst i det andra? Hade resultatet blivit detsamma? Hade Domkapitlets beslut sett likadant ut?

Frågan är nu vad som händer med den manliga prästens äktenskap? Det handlar trots allt även om äktenskapsbrott i slutändan.

Präster får erinran och prövotid - Svenska kyrkan 2009-04-22 Domkapitelbeslut angående prästers behörighet - Svenska kyrkan 2009-04-21 Erinran och prövotid för två präster - SR 2009-04-21 Stockholms stift "förlåter" präster - Aftonbladet 2009-04-21

--------------------
Nyligen har andra bloggare tyckt att det varit intressant att skriva om , , , ,

2 kommentarer:

Karin Öhagen och Angelica Karlsson sa...

Bra och intressant skrivet! Jag tycker att det är bra att det är fler än jag och Siri som reagerade när vi hörde om fallet. Jag har lagt upp min och Siris insändare på en nystartad blogg http://viktiganyheter.blogspot.com

Om det är OK så länkar jag gärna till det här inlägget därifrån? Jag kommer även att blogga mer om det ärendet i helgen.

Tack för inlägget!

Angelica

Pumlan sa...

Tackar!