fredag 26 september 2008

Digitalkameran

Vad hände med det papperslösa samhället? Jag tycker att jag har mer papper nu än vad jag någonsin haft... Allting verkar behöva finnas i både elektronisk form och i pappersform. Det enda som inte verkar behöva överföras på papper är foton.
Med digitalkameran hände det något stort. Kameran gick ifrån att vara något man använde vid högtidliga tillfällen till att alltid vara med. Det knäpptes bilder både här och var och aldrig tog man bara några stycken, utan det blev alltid några fler... Kanske blev det första dåligt så vi måste ta några till. Det var något man aldrig gjorde när man hade film i kameran. Filmen och framkallningen var ju dyr, men för en digitalkamera behövde man ju aldrig framkalla eller köpa ny film. Det var verkligen en revolution som hette duga.

Missförstå mig rätt, jag gillar digitalkameran. Jag gör precis som alla andra med digitalkameror, jag tar en massa kort. Hela tiden. Ibland förundras människor då jag säger hur många foton jag har sparade elektroniskt. Det som däremot skiljer mig mot många andra är att jag faktiskt framkallar kort. Jag framkallar, sorterar (av någon underlig anledning kommer korten alltid huller om buller), organiserar, köper fotoalbum, sätter in korten och skriver litegrann vid sidan om. Det är oerhört omständigt och jobbigt, tar lång tid bara att välja vilka kort jag ska framkalla. Tro nämligen inte att det går att göra som förr, alltså framkalla alla kort, för det skulle bli alldeles för många!

När jag sedan har satt in kort, biljetter och kartor i dessa fotoalbum dröjer det länge innan jag faktiskt tar fram och tittar i dem. Då kanske det är dags att jag reflekterar över varför jag faktiskt lägger ner så mycket tid och energi, för att inte tala om pengar, för att göra detta. Kanske är jag bara alltför bakåtsträvande och vill inte släppa det gamla bakom mig, eller kanske är jag bara sentimental? Oavsett vad svaret är gillar jag själva tanken med fotoalbum och att man tar fram och bläddrar lite, minns en massa och faktiskt kan visa kort för andra människor.

Har ni testat det någongång? Nu när man tar så mycket kort är det oerhört jobbigt att visa kort från semestern för familj och vänner... Det är nämligen sällan som någonannan är lika intresserad över vilken mat man åt, eller hur hotellobbyn såg ut - sånt är nämligen oerhört roligt för en själv att minnas men kanske inte lika spännande för de som inte var med. Därför kan man när man framkallar bilder göra ett lite mer nyanserat val då man väljer kort att framkalla... Testa det någongång och inse vad roligt det är att ha dina foton i ett album!

Inga kommentarer: