lördag 24 oktober 2009

Jag vill leva...

Jag håller på att gå igenom mina bloggbevakningar och hittar emellanåt något smaskigt. Jag har redan postat ett inlägg med en film jag hittade hos HAX och här kommer ett långt citat av vad han skrev för någon vecka sedan, jag kunde inte ha sagt det bättre själv:

"Jag vill ge mina medmänniskor största möjliga frihet, så länge de inte skadar eller tvingar någon annan. De får ha sina fixa idéer, nojor, hangups, principer, trossatser, turn ons och glädjeämnen om jag får ha mina.

Jag vill att människor skall ta ansvar för och konsekvenserna av sina handlingar. En trevlig bonus vore om fler kunde avstå från att medvetet irritera eller uppröra sina medmänniskor i syfte att jävlas med dem. Men det är inget krav.

Jag anser att alla människor skall ha lika rättigheter. Det är när man gör avsteg från den principen som det kan bli riktigt stökigt i ett samhälle. Och jag vill att överheten skall respektera våra medborgerliga och mänskliga fri- och rättigheter.

Jag vill att staten skall vara till för medborgarna. För att hantera vissa, tunga gemensamma saker som det är för stökigt att ordna på egen hand. Yttre försvar till exempel.

Jag vill att staten skall göra mindre för att skydda oss mot oss själva och mer för att skydda oss mot andra. Färre pekpinnar. Lagarna skall vara få, tydliga och begripliga. Färre lagar, men mer ordning, typ.

Jag vill leva i en rättsstat, där brott, rättegång och straff är den gällande tågordningen och inte bara betraktas som postmodern, förhandlingsbar tempuslära. En rättsstat där envar som är misstänkt för något har förmånen att betraktas som oskyldig till dess skuld har bevisats i domstol. En stat där bara de som är misstänkta för allvarliga brott utsätts för övervakning, avlyssning och andra tvångsmedel. En stat som utgår från att man bör lita på medborgarna och som lämnar vanligt folk i fred.

Jag vill leva i ett Europa med öppna gränser och fri rörlighet – med många olika, oberoende länder, med en fantastisk mångfald och med institutionell konkurrens. För vad skall vi med den fria rörligheten till om allt ändå är likadant överallt?"

Första och sista raderna har jag plockat bort, de återfinns under länken i början.

Att det ska vara så svårt för folk att förstå att det sällan blir bra när man försöker gå in och detaljstyra andra människor. Det är väldigt enkel psykologi att säga "du får inte göra såhär" och sedan komma tillbaka en stund senare och inse att just det har hänt och då reagera "men, jag sa ju till dig att du inte fick göra så, hörde du inte det?" Det lilla ordet inte är det ingen som hör. Hjärnan klarar inte av negationer utan väljer gärna att strunta i dem, det är så vi fungerar som människor.

Just på grund av detta gillar jag inlägget ovan så mycket... För att det inte innehöll just det. Det innehöll bara flera "jag vill..." vilket jag uppskattar. Det är sällan folk kan säga vad de vill utan bara vad de inte vill, livet fungerar inte på det viset. Jag vill leva i en sådan värld, jag undrar hur lång tid det kommer att dröja?
--------------------
Nyligen har andra bloggare tyckt att det varit intressant att skriva om , , , , ,

Inga kommentarer: